Motivul pentru care auzim „sunetul mării“ în scoici. Demontarea uneia dintre cele mai populare legende
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foarte mulți oameni iau scoici ca amintiri atunci când merg pe litoral, iar când ajung acasă le pun la ureche pentru a auzi sunetul mării. Explicație fenomenului este, însă, cu totul alta.

O legendă populară spune că dacă ții o scoică la ureche vei putea auzi marea, indiferent cât de departe te afli de aceasta. Cumva, potrivit acestei ipoteze, scoicile înmagazinează sunetul mării de odinioară și așteaptă ca un om să le pună la ureche și să asculte șoapta curentului oceanic.

Bineînțeles, în mod obiectiv, acest lucru nu poate fi adevărat, dar, cu toate acestea, este una dintre cele mai credibile legende urbane - pentru simplul motiv că funcționează.

Care este adevărul

Potrivit unor noi cercetări, sunetele pe care le auzim „în interiorul” scoicilor nu provin din interiorul corpului nostru, ci mai degrabă din jurul lor.

„Auziți zgomot ambiental sau de fond care a crescut în amplitudine din cauza proprietăților fizice ale scoicii”, a explicat Andrew King, director al Centrului pentru Neuroscience Integrative al Universității din Oxford și șeful Grupului de neuroștiință auditivă din Oxford.

„Acţionează ca un rezonator, mărind anumite frecvenţe de sunet, astfel încât acestea să fie mai puternice decât ar fi fără scoica plasată lângă urechea ta”, a explicat el.

Sunetele specifice pe care le auzim într-o scoică depind de forma exactă a cochiliei în sine, a explicat el: suprafețele dure și curbate din interiorul cochiliei fac ca undele sonore să amplifice unele frecvențe în timp ce le atenuează pe altele.

„Sunetele „prinse” de scoici tind să fie ceea ce oamenii de știință numesc sunete cu frecvență joasă. Gândiți-vă la acestea ca sunete mai profunde sau mai zgomotoase”, a scris Chris Brennan-Jones, șeful departamentului de sănătate a urechii la Institutul Telethon pentru copii de la Curtin University, într-un articol din 2022 pentru The Conversation.

„Sunetul oceanului este, de asemenea, un sunet de joasă frecvență”, a continuat el. „De aceea sună similar cu sunetele prinse într-o scoică”, a continuat acesta.

Scoicile pot fi cele mai poetice moduri de a experimenta această rezonanță, dar cu siguranță nu sunt singura metodă. Dacă sunteți în bucătărie, mai degrabă decât pe o plajă, puteți încerca să țineți o ceașcă de ceai sau un castron la urechi, de exemplu. De asemenea, chiar și propriile mâini ținute sub formă de cupă pot duce la același efect, deși într-o măsură mai mică.

De fapt, chiar și forma naturală a urechilor noastre în sine poate fi văzută ca un exemplu minor al acestui fenomen, conform IFL Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel