Data publicării:

Moody's modifică în rău perspectiva de credit a SUA. Deficitul fiscal, principala problemă

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Agenția Moody's vine cu vești proaste pentru americani, care vor fi nevoiți să se împrumute mai scump.

Moody’s, o agenție care evaluează situația financiară a țărilor, a anunțat vineri că SUA ar putea avea probleme cu plata datoriilor în viitor, din cauza deficitului bugetar mare și a scăderii capacității de împrumut. Acest lucru a provocat nemulțumirea guvernului lui Joe Biden, care a criticat Moody’s, conform Agerpres.

Fitch, o altă agenție de evaluare financiară, a făcut un anunț similar în august, când a coborât ratingul de credit al SUA cu o treaptă, de la cel mai bun la al doilea cel mai bun. Fitch a spus că SUA are o problemă cu modul în care își conduce afacerile, pentru că nu se înțelege în Congres cât să se împrumute.

Dobânzi mărite

 

Investitorii sunt îngrijorați de situația SUA și cer dobânzi mai mari pentru a-i împrumuta bani. În octombrie, dobânzile pentru împrumuturile pe zece ani ale SUA au ajuns la 5,01%, cel mai mare nivel din 2007. La începutul pandemiei, aceste dobânzi erau de doar 0,50%.

“Riscul ca politicienii americani să nu ajungă la un consens despre cum să reducă datoria este crescut de faptul că ei sunt foarte divizați politic”, a spus Moody’s într-un comunicat.

Alegerile, alt factor de risc

Un reprezentant al Moody’s, William Foster, a explicat pentru Reuters: “Orice tip de răspuns politic semnificativ pe care l-am putea vederea la adresa acestei scăderi a solidităţii fiscale nu va avea loc probabil până în 2025, din cauza realităţii calendarului politic din 2024”.

Moody’s a menținut ratingul de credit pe termen lung al SUA la cel mai bun nivel, spunând că economia SUA este puternică.

Guvernul lui Biden nu a fost de acord cu anunțul Moody’s și l-a acuzat pe Partidul Republican, care controlează Congresul, că este responsabil pentru situația dificilă. Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a spus că anunțul Moody’s “este încă un semn al consecinţei disfuncţionalităţii şi extremismului din Congres al Partidului Republican”.

“În ciuda faptul că Moody’s a confirmat ratingul SUA pe termen lung la AAA, nu suntem de acord cu înrăutăţirea perspectivei de la stabilă la negativă. Economia americană rămâne puternică, iar obligaţiunile emise de Trezoreria SUA sunt cele mai sigure şi lichide active din lume”, a spus Wally Adeyemo, care lucrează la Trezoreria SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel