"Moartea Neagră" a lăsat o amprentă puternică. Ce au în comun romii cu românii în urma pandemiei de ciumă
"Moartea Neagră" nu doar a ucis milioane de oameni în secolul al XIV-lea, ci a lăsat o puternică amprentă asupra genomului uman. Un nou studiu, realizat de un român în colaborare cu specialiști din Olanda, Spania și India, arată ce au în comun romii și românii în urma pandemiei de ciumă.
Anumite versiuni ale genelor ajută oamenii să lupte cu infecțiile mai bine decât alții. Persoanele care poartă aceste gene tind să aibă mai mulți copii decât cele care nu le au. Astfel, genele benefice persistă, în vreme ce genele mai puțin benefice tind să moară. Acest proces se numește selecție pozitivă. Cercetătorii au însă probleme în identificarea genelor selectate pozitiv la om din cauza variației de la un individ la altul.
Profesorul clujean Mihai Netea de la Universitatea Radboud din Nimjegen (Olanda), alături de o echipă de specialiști din România, Spania, Olanda și India au realizat un studiu prin care arată că romii și românii au în comun 20 de astfel de gene benefice, dar și ce a stat la baza dezvoltării lor. Ei au vrut să vadă dacă un grup de oameni afectat de o epidemie evoluează, se modifică genetic astfel încât să devină mai rezistent la aceasta, dar și să identifice clar genele care produc aceasta rezistență la boli, scrie news.sciencemag.org.
La studiu au participat 100 de români, 100 de romi, dar și 500 de indieni. Au fost analizate peste 196.000 de date din genomul uman. Concluzia studiului a fost că, deși romii și indienii sunt foarte apropiați genetic (romii venind din India), există o diferență fundamentală între genomurile celor două populații: 20 de gene pe care romii le au în comun cu românii. Experții s-au întrebat ce evenimente din istorie au favorizat apariția acestor gene la romi și români, dar nu și la indieni. Ei au ajuns la concluzia că genele au apărut ca reacție la Yersinia pestis, bacteria care a cauzat "Moartea Neagră".
În plus, aceste gene apar și la alți europeni ai căror strămoși au trecut prin "Moartea Neagră", însă lipsesc la persoane din China sau Africa, unde pandemia nu a ajuns.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News