Data publicării:

Mitul „curentului perfid“ care îi trage pe copii. Val Vâlcu: Cercetătorii trebuie să găsească soluții. Cei mici nu mai aleargă în spatele blocului

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre mitul „ curentului care îi trage pe copii“ .

În cadrul emisiunii „La Sud prin Sud-Est“, la DC News, jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre experimentul din anii '90 care a demontat un mit ce și în ziua de azi mai există în România:

„Societatea modernă a învățat foarte repede să stea comod pe canapea, să se uite la televizor sau să se joace jocuri. Am văzut cum, în mall, câțiva copii stăteau pe pernuțe și se jucau Fifa 2020 pe display, în loc să alerge în spatele blocului. Societatea modernă s-a învățat bine cu sedentarismul și, de cealaltă parte, tot cercetătorii trebuie să găsească soluții ca alimentul să aibă același gust și să nu mai aducă același număr de calorii. În cazul înghețatei, părinții din România erau speriați că va răci copilul.

Chestia asta îmi aduce aminte de anii 1990-1991, când francezii ne ajutau cum ajutăm noi, azi, pe ucraineni, când au venit niște medici din Franța cu donații pentru spitalul de copii și au văzut pe acolo copiii cu bonetă în cap. Era vară, mai-iunie, era cald și nu era aer condiționat pe vremea aia nici măcar în Guvern sau în casele milionarilor. Au văzut copiii cu bonetă în cap și au întrebat: Domn'le, de ce țin copiii cu bonetă în cap? / Pentru că e curent. Părinții se tem să nu răcească micuțul, li s-a răspuns.

Unul dintre francezi, un profesor, a luat lucrurile în serios și a venit cu anemometre, a făcut cercetări timp de un an. A studiat care e viteza vântului în încăpere, cât e gradientul de temperatură între un geam și altul și cum ar putea acest curent perfid, mă rog, mitul ăsta funcționează doar în România, el nu mai există în alte țări din Europa, să-i afecteze pe copii.

Profesorul a descoperit că viteza acestui curent perfid care îi bagă pe români în spital este egală cu viteza omului care merge pe jos și a aerului din jurul lui, o viteză relativă. A demonstrat omul că acest curent nu are rol în îmbolnăvirea copiilor, dar noi ne-am născut și trăit în țara în care curentul este cel mai mare dușman, probabil mai mare și decât coronavirusul sau alte viroze. Ca urmare, după curent, vine înghețata, care face rău copilului. Te și miri de ce suedezii, norvegienii, care mănâncă gheață, nu au dispărut până la ora asta de pe suprafața Terrei“, a spus Val Vâlcu.

Youtube video image

Singurul lucru important despre E-urile din alimentație! Nu e vorba despre faptul că ne omoară sau ne trezim fără păr! Profesorul Cristian Dima, detaliul la care să fim atenți

 

Invitat la DC News, profesorul Cristian Dima a vorbit despre aditivii din alimente și despre cât de important este ca românii să se informeze din sursele sigure și avizate cu privire la E-urile de pe etichetele produselor alimentare:

„Aș vrea să fac trimitere la consumatori să se informeze din surse sigure avizate. Cea mai sigură sursă, avizată, este eticheta. Din păcate, nu știu dacă eticheta este citită în totalitate de consumatori sau dacă acei consumatori care citesc eticheta o și înțeleg. Un alt factor care ar putea să ducă în eroare consumatorul sunt acei falși specialiști care transmit informații eronate.

Într-adevăr, când vorbim de aditivi trebuie să știm foarte clar că pornim de la primul principiu al toxicologiei: Nimic nu e toxic, ci doza e cea care face diferența. O substanță care este consumată într-o anumită cantitate este considerată aliment. Aceeași substanță care este consumată într-o altă cantitate este medicament și aceeași substanță care este consumată într-o altă cantitate poate deveni otravă. Avem aceeași substanță, însă doza e cea care face diferența.

Aceste E-uri sunt, de fapt, acei aditivi pe care noi îi regăsim listați într-o bibliotecă avizată numită „Codex alimentarius“, acești aditivi au un cod numeric format din litera E, după care urmează 3-4 cifre. Tocmai de aceea, conform regulamentului în vigoare din 2011, procesatorii au această obligație de a trece pe etichetă toate elementele și aditivii care se regăsesc în produs (...)“, a spus profesorul Cristian Dima (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel