Data actualizării:
Data publicării:

Protest la sediul OMV Petrom: Greenpeace România returnează deșeurile lăsate în urma inundațiilor din Galați

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Activiștii Greenpeace România au desfășurat astăzi o acțiune simbolică la sediul OMV Petrom.

Aceștia au dus la sediul companiei deșeuri rezultate în urma inundațiilor devastatoare din județul Galați, unde șapte oameni și-au pierdut viața și peste 1.000 de gospodării au fost complet distruse. Activiștii de mediu evidențiază impactul industriei combustibililor fosili, care contribuie la amplificarea crizei climatice și a dezastrelor provocate de fenomenele meteo extreme.

„OMV Petrom trebuie să plătească”

Acțiunea face parte dintr-un efort global al Greenpeace de a atrage atenția asupra responsabilității marilor companii de combustibili fosili în intensificarea crizei climatice. Activiștii au amplasat resturile aduse de inundații la intrarea în sediul companiei din București și au afișat mesajul „OMV Petrom trebuie să plătească”. Inițiativa este menită să sublinieze iresponsabilitatea și lăcomia OMV Petrom, care contribuie în mod direct la criza climatică.

Exploatarea resurselor și extinderea infrastructurii de combustibili fosili înseamnă creșterea temperaturilor globale, fenomene meteo extreme și degradarea ecosistemelor, toate ignorate în cursa pentru câștiguri financiare pe termen scurt. În primele nouă luni ale anului 2024, OMV Petrom a raportat un profit de aproape 4 miliarde RON, în creştere cu 54% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„Ciclonul Boris a lăsat în urmă o tragedie. OMV Petrom și alți giganți ai combustibililor fosili trebuie să își asume responsabilitatea pentru intensificarea schimbărilor climatice și pentru daunele produse de acestea. Accelerarea exploatărilor fosile și profitul masiv vin într-un moment în care impactul climatic este mai devastator ca oricând, cu fenomene meteo extreme frecvente și efecte asupra comunităților vulnerabile. Prin proiectul Neptun Deep, OMV Petrom poate deveni cel mai mare poluator cu emisii de carbon din România. A venit vremea ca OMV Petrom să plătească pentru distrugerile făcute și să oprească investițiile în gaze.” a declarat Marian Mândru, Coordonator de Campanii, Greenpeace România.

Proiectul Neptun Deep va fi responsabil pentru cel puțin 200 de milioane de tone de CO2e, echivalentul a cât ar trebui să absoarbă minim 836 milioane de copaci sau o suprafață de 22 de ori mai mare decât Parcul Național Retezat pentru a compensa aceste emisii. Astfel de investiții masive în exploatarea combustibililor fosili contrazic angajamentele internaționale pentru reducerea emisiilor de carbon și limitarea încălzirii globale. 

Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom și Romgaz în etapa de avizare a Acordului de Mediu și a PUZ-ului pentru proiectul Neptun Deep, au transmis organizatorii protestului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel