Data publicării:
Ministerul Afacerilor Externe, reacție la modificările legislative adoptate de Parlamentul Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat la recentele modificări legislative adoptate de Parlamentul Republicii Moldova.
Ministerul Afacerilor Externe din România constată că, în pofida semnalelor primite din partea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, inclusiv România, coaliția parlamentară formată din PSRM și Platforma “Pentru Moldova”, care include Partidul Șor, continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea Republicii Moldova, stabilitatea financiară și credibilitatea sa internațională, transmite un comunicat al MAE român.
În calitate de principal partener al Republicii Moldova, România reiterează îngrijorarea cu privire la deciziile nedemocratice și netransparente adoptate la 16 decembrie 2020 de această coaliție parlamentară, fără respectarea normelor parlamentare în vigoare, fără o consultare publică adecvată, fără a ține cont de principiile statului de drept.
România a luat notă de faptul ca există contestări puternice ale societății civile din Republica Moldova în raport cu aceste legi, fiind pusă în discuție constituționalitatea lor. Această situație, cumulată cu lipsa de transparență și ignorarea avizelor din partea instituțiilor specializate, indică faptul că procesul legislativ menționat nu este de natură să servească intereselor legitime ale cetățenilor.
Deputații care au votat modificările legislative au recurs la un cumul de infracțiuni
România consideră că Republica Moldova are nevoie de relații de cooperare corecte și eficiente cu instituțiile financiare internaționale, cu UE și cu statele vecine, bazate pe respect reciproc și predictibilitate, pentru ca astfel să poată asigura prosperitatea tuturor cetățenilor săi. Adoptarea de o asemenea manieră a unor legi precum cea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republica Moldova, legea bugetului de stat, modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale sau abrogarea "legii miliardului" nu contribuie la acest deziderat.
„Există indicii evidente că ieri am asistat la un cumul de infracțiuni pe care le-au comis deputații: abuz în serviciu, delapidarea averii, chiar și uzurparea puterii de stat. Da, ei au imunitate, dar imunitatea nu înseamnă că ei au licență de a fura. În fond asta s-a întâmplat ieri. Acest grup criminal și-a făcut aceste legi ca să așa încât să fure acest stat în continuare”, a adăugat Litvinenco.
Amintim că, în cadrul ședinței Parlamentului majoritatea lui Dodon și Șor au votat un șir de legi precum reducerea vârstei de pensionare, anularea „legii miliardului”, două proiecte din „pachetul găgăuz”, proiectul privind statutul special oferit limbii ruse, au anulat legea antipropagandă, au votat proiectul cu privire la ANI și altele. Deputații PAS, ai Platformei DA, PDM și PRO Moldova au părăsit ședința parlamentului. Astăzi PAS a anunțat că ar putea sesiza Curtea Constituțională în legătură cu legile votate ieri de PSRM-Șor, potrivit Deschide.md.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News