Mihai Tudose l-a "refuzat" pe Marcel Ciolacu. Nu vrea să fie comisar european. Ce opțiuni au mai rămas
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Mihai Tudose nu vrea să fie comisar european.

Premierul Marcel Ciolacu a spus că a vorbit cu europarlamentarul PSD Mihai Tudose despre postul de comisar european, iar acesta l-a refuzat. Se pare că Mihai Tudose nu își dorește această funcție pentru că nu vrea să se retragă din politică. Totodată, Marcel Ciolacu a menționat că Victor Negrescu rămâne în continuare o variantă de comisar.

„În perioada următoare, urmează să avem discuţii, să am şi discuţii directe cu doamna preşedintă a Comisiei, Ursula von der Leyen. Scrisoarea, normal e adresată preşedintelui României, fiindcă preşedintele este membru al Consiliului European. Cum e şi normal, preşedintele a direcţionat acea scrisoare către prim-ministru, pentru că prim-ministrul este cel care desemnează comisarul european. Posturile se negociază întâi în interiorul familiilor europene”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie Antena3.ro.

Marcel Ciolacu, despre Mihai Tudose: Cu alte cuvinte m-a refuzat

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a reamintit că România a decis să nu își mențină actualul comisar - pe Adina Vălean. Cât despre motivul pentru care Mihai Tudose nu își dorește acest post, ar fi legat de faptul că europarlamentarul PSD nu vrea să renunțe la politică, o cerință pe care o impune funcia de comisar european.

„Ce pot să vă spun foarte clar şi nu o spun cu bucurie, colegul nostru, Mihai Tudose, nu doreşte să meargă comisar. Am avut o discuţie cu dânsul, a zis că vrea să rămână alături de echipa, pentru că, în momentul în care devii comisar, nu mai ai dreptul să faci politică, trebuie să te retragi din politică. A decis să rămână împreună, în echipa pe care o formăm cu toţii. Cu alte cuvinte m-a refuzat, aşa, să fiu mai direct”, a comentat şeful Executivului.

Ulterior, fiind întrebat de varianta ca europarlamentarul Victor Negrescu să fie comisar european, Marcel Ciolacu a răspuns: ”Este una dintre opţiuni”.

Precizăm că după ce Ursula von der Leyen a obținut un nou mandat la cârma Comisiei Europene, a solicitat ţărilor membre, într-o scrisoare, ca până la data de 30 august să propună fiecare câte doi candidaţi - un bărbat şi o femeie - pentru postul de comisar european în viitorul executiv comunitar. Colegiul comisarilor europeni formează conducerea politică a executivului european pentru cei cinci ani de mandat, iar fiecare stat din bloc are câte un membru.

Până acum se vorbea pe surse în presă că Victor Negrescu s-ar afla pe lista scurtă pentru Comisia Europeană. Totodată, se știa că era luată în calcul și varianta Mihai Tudose, exclusă acum potrivit lui Ciolacu, dar și o ”doamnă”, acesta fiind un deziderat al politicii românești cu fiecare ocazie, deși ratat fără excepție. Propunerea oficială ar urma să fie făcută la finalul lunii august, așa că rămâne de văzut cine va fi totuși cel nominalizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel