Data actualizării:
Data publicării:

Mihai Daraban, la Gala Topului Național al Firmelor: Economia românească s-a polarizat

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Economie
WhatsApp

Seară de gală, joi seara, cu ocazia  celei de-a XXVI-a ediții a Topului Național al Firmelor de la Romexpo, unde Camera de Comerț și Industrie a României a decernat premiile celor mai performante companii din România. Pe scena Galei Topului Național al Firmelor au urcat reprezentanții a 242 de companii, câștigătoare a unuia dintre cele trei premii oferite pentru performanță în domenii de activitate precum: industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit și construcții. Mihai Daraban,  președintele CCIR a ținut să precizeze importanța celei de-a XXVI ediții a TNF.

"Stimați invitați și dragi oameni de afaceri bine ați venit la cea de-a XXVI ediție a Topului național al Firmelor. Astăzi este un moment de gală, însă aș vrea să subliniez că Topul Național al Firmelor este o lucrare care se realizează de circa trei luni, de când am intrat în posesia bilanțurilor pe care dvs., agenții economici le-ați depus la organele fiscale", a declarat Mihai Daraban în deschiderea Galei.

"Suntem singura entitate abilitate printr-o lege să organizeze acest top de firme. După cum știți, noi nu suntem o entitate care funcționează pe legea asociațiilor și fundațiilor, ci avem o lege proprie așa cum există în fiecare țară. Această lucrare s-a bazat pe cele 706.144 de bilanțuri depuse la 15 iunie, anul curent, la organele fiscale. Din această bază de date au rămas 225.363 de firme care au intrat în ceea ce înseamnă procedura de top. Pe primele 10 locuri au rămas 12.603 societăți. Vreau să menționez foarte clar că unul dintre criteriile pe care le-am aplicat, și îl aplicăm după cum ați văzut de 26 de ediții, firmele cu datorii la bugetul de stat și cu zero salariați nu au fost luate în calcul. De asemenea, aș vrea să subliniez faptul că principala concluzie care a reieșit din realizarea topului este polarizarea extremă a economiei românești. Aceste 12.603 societăți care sunt pe primele 10 locuri, din cele 7 domenii de activitate, cu cele 353 de subdomenii realizează 178,48 miliarde euro cifră de afaceri. Toți cei care au depus bilanțul la organele fiscale realizează 330 de miliarde, iar acest lucru spune multe despre polarizarea societății românești și despre polarizarea business-ului.

Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Raluca Turcan și Virgil Popescu la Topul Național al Firmelor  Foto: Crișan Andreescu

Dacă îmi permiteți în continuare aș atrage atenția către o altă statistică: sunt 3370 de societăți în România autohtone și străine cu peste 10 milioane de euro cifră de afaceri. Acestea reprezintă 0.53% din numărul societăților care au depus bilanțul și totuși ele realizează 65% din cifra de afaceri totală. Este o realitate, practic este oglinda economiei românești. Trecând peste aceste cifre, am vrut să subliniez că acest top nu este doar o gală, ci este finalul unei lucrări, îndrăznesc să o numesc, științifice.

Aș dori ca această gală să nu fie umbrită de vreo tentă electorală. Președintele României este la a 4-a ediție consecutivă a acestui top. Săptămâna trecută, Președintele României a patronat Indagra a 4-a oară consecutiv. Dialogul cu președinția României a fost constant, am organizat cel puțin două întâlniri anuale la sediul CCIR cu mediul de afaceri. În plus, aș vrea să amintesc momentele de diplomație economică în care dl. președinte a apelat la CCIR să organizeze misiuni economice. Acest dialog s-a menținut permanent astfel că, domnule prim ministru, vă asigur că dl. președinte este la curent cu absolut toate problemele mediului de afaceri, pentru că noi le-am ridicat în timp. Aceste probleme dl. președinte le-a ridicat guvernelor anterioare vis-a-vis de predictibilitate, de a lua măsuri care să aibă sustenabilitate.

Avem încredere că acum avem într-adevăr acea relație pe care ne-am dorit-o dintotdeauna. Ultima dată când dl președinte a venit însoțit de primul ministru a fost în 2016. De atunci nu am mai avut onoarea de a avea membrii ai guvernului la acest gen de manifestare.

Vezi și: Klaus Iohannis, atac la PSD pe "greaua moștenire": Nu e din campanie, e din date concrete

Vreau să vă asigur că noi, ca instituție, vom încerca să fim acel liant între dumneavoastră, mediul de afaceri, și decidentul politic. Cred în același timp că va trebui o aliniere a sistemului cameral românesc la țările civilizate din Europa. Sunt țări unde guvernele au creat facilități directe camerelor de comerț de autofinanțare și dându-le prerogative, fie ca vorbim de modelul german, în care camera de comerț se ocupă de învățământul profesional dual, fie că vorbim de modelul austriac în care camera de comerț se ocupă de ceea ce înseamnă atașați comerciali ai Austriei în străinătate. Credem că este momentul ca sistemul cameral românesc să intre în această zonă a civilizației europene.

Doamnelor și domnilor,

Vă mulțumesc încă o dată pentru prezența la acest eveniment, îi mulțumesc dlui președinte pentru faptul că tratează cu multă consecvență orice acțiune a Camerei de Comerț.

Trebuie să subliniez că Indagra începe în fiecare an în ultima zi de octombrie, iar în prima săptămână de noiembrie este Topul Național al Firmelor, prim urmare nu este nicio tentă electorală.

Domnule președinte, sper să mențineți în continuare același dialog cu mediul de afaceri cum ați făcut și până acum.

Vă mulțumesc și vă urez succes", a precizat Mihai Daraban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel