Mediul de afaceri se opune renunţării la cota unică de impozitare: Reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale României
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 24 iun 2022, 08:31
WhatsApp
Cristian Băcanu (PNL): Mediul de afaceri a intrat în panică din cauza celor care ies şi vorbesc fără să aibă o înţelegere înainte în coaliţie despre impozitarea progresivă / Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, Pexels
Cristian Băcanu (PNL): Mediul de afaceri a intrat în panică din cauza celor care ies şi vorbesc fără să aibă o înţelegere înainte în coaliţie despre impozitarea progresivă / Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, Pexels
Dupa apariţia în spaţiul public a mai multor propuneri, dar şi declaraţii despre schimbarea sistemului de impozitare din România, mediul de afaceri a reacţionat. 

Mediul de afaceri reunit prin Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Romanian Business Leaders (RBL), Camera de Comerț Olandeză Română (NRCC), Camera de Comerț Româno-Britanică (BRCC), Camera de Comerț Bilaterala Eleno-Română (HRCC), Camera de Comerț pentru Belgia, Luxemburg, România şi Moldova (BEROCC) recomandă câteva direcții pentru măsuri fiscale:

• Menținerea unei cote unice de impozitare – un sistem de impozitare simplu și esențial pentru creșterea economică, care a adus prosperitate, a generat locuri de muncă, a încurajat formarea unei clase de mijloc în România și care, totodată, reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale României.

• Reducerea reală a evaziunii fiscale, inclusiv a deficitului de încasare TVA, precum și reducerea cheltuielilor statului. Un instrument fundamental pentru îndeplinirea acestui scop rămâne digitalizarea ANAF.

• Creșterea colectării taxelor și combaterea evaziunii fiscale, prin sancțiuni mai aspre și controale în zonele unde sunt identificate probleme.

• Reevaluarea cadrului în care sunt utilizate microîntreprinderile și PFA-urile în România. Acestea sunt forme de organizare benefice și binevenite atât timp cât au un scop bine-definit prin lege și sunt folosite cu bună-credință, de o manieră real antreprenorială, nu pentru a masca forme de angajare.

• Reașezarea sistemului fiscal astfel încât să stimuleze munca, să scoată la suprafață munca la negru și la gri, să reducă exodul de angajați și să readucă românii din străinătate acasă. Acest deziderat poate fi atins prin plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii la un număr rezonabil de salarii medii pe economie.

• Identificarea sectoarelor cheie pe care guvernul vrea să le stimuleze, ținând cont de interesul României și perspectiva pe termen mediu și lung. Stimularea exportului de bunuri și servicii cu valoare mare adăugată poate ajuta la reducerea deficitului comercial. În contextul provocărilor recente, este important ca economia să fie încurajată, iar mediul de afaceri să rămână puternic, astfel încât să continue să investească și să asigure locuri de muncă pentru cetățeni. Pentru aceasta este nevoie de stabilitatea și predictibilitatea regimului fiscal, iarintroducerea unor noi taxe, precum cea de solidaritate, raportată la cifra de afaceri ar încetini și mai tare redresarea economiei și ar descuraja activitatea unui segment important de contribuitori la bugetul de stat, amplificând efectul inflației aflată deja la cote semnificative.

Totodată, mediul economic consideră că este vital ca orice modificare a politicilor publice să se facă prin consultarea cu toate părțile interesate, într-un mod transparent. Comunitatea de afaceri își exprimă și pe această cale deschiderea și disponibilitatea pentru dialog cu autoritățile pentru a pune împreună bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital și predictibil.

Ne dorim o economie sănătoasă care să respecte principiile și bunele practici europene în ceea ce privește taxarea, deziderat pe care îl putem atinge doar printr-un dialog constant între mediul de afaceri și autorități, se arată într-un comunicat al mediului de afaceri..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?