Data publicării:
Medic, dezvăluire TERIFIANTĂ despre COVID: "RĂZBOI al inteligenţelor!" Ce IQ are coronavirusul
Un medic specialist în Terapie Intensivă a făcut declarații terifiante despre lupta cu COVID-19 și munca din spitale.
Medicul Andra Cristiana Tăbăcaru, specialist ATI la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, atrage atenţia că inclusiv pacienţii asimptomatici pot prezenta, în realitate, simptome ale infectării cu COVID-19, însă acestea sunt mascate şi pot fi uşor confundate cu alte probleme de sănătate.
Aceasta a observat că majoritatea pacienţilor ajung la ATI pentru că se prezintă la spital când plămânii sunt deja compromişi, motiv pentru care subliniază că riscurile şi gravitatea simptomelor cresc în momentul reinfectării cu SARS-CoV-2, motiv pentru care prudenţa şi respectarea măsurilor sanitare n-ar trebui să lipsească din rutina zilnică, chiar dacă am fost infectaţi şi ne-am vindecat.
"Acasă am coşmaruri, mă trezesc că ascult monitoare, chiar dacă sunt singură în casă"
"La ATI trebuie să alergi de la patul unui pacient care trebuie intubat la patul altuia care are nevoie de cateter. N-ai timp nici măcar de un ceai. Apare o duritate după uşile secţiei de Terapie Intensivă. Acasă am coşmaruri, mă trezesc că ascult monitoare, chiar dacă sunt singură în casă. Sunt şi zile în care nu simt că am fost în gardă non-stop.
De când eram copil am visat să fiu medic, dar nu pentru că toate fetiţele de vârsta mea îşi doreau asta. Am pierdut un om drag, pe tata, care a murit după ce a suferit mai multe intervenţii pe cord. Mi se părea că medicii n-au făcut tot ce ar fi putut, că eu aş fi făcut mai bine. Acum, când sunt şi eu medic, mi-am dat seama că există nişte limite: faci tot ce poţi, ce scrie în protocoale, dar, uneori, e ceva mai presus de puterile tale. Ca medic ATI, acumulezi şi multe frustrări şi, mai ales acum, nu este o perioadă în care poţi spune că-ţi place ceea ce vezi", a declarat Andra Cristiana Tăbăcaru.
Cum se duce lupta medicilor cu COVID-19?
"Este un război al inteligenţelor: inteligenţa umană versus inteligenţa virală. Virusurile au inteligenţă, aşa cum noi avem IQ. Inteligenţa virusurilor se măsoară pe o scară de la 0 la 100. Spre exemplu, HIV are 95, Ebola are 66, iar coronavirusul are 25. Iată că deşi este mai puţin inteligent, nu reuşim să-l oprim.
SARS-CoV-2 are capacitatea de a se adapta foarte bine. El nu trăieşte fără o celulă-gazdă, însă rezistă foarte mult timp în aer şi pe diverse suprafeţe. SARS-CoV-2 face parte dintr-o clasă de virusuri cunoscute. A apărut pentru prima dată în 2002, apoi în 2012. De aceea, toată lumea are aşteptări mari de la oamenii de ştiinţă şi emite, pe bună dreptate, întrebări precum: „De ce, dacă există de atât timp, nu-l putem stârpi?“. Pentru că suntem fragili. În 2002, am căpătat imunitate pentru câţiva ani, dar pentru cel apărut la sfârşitul anului 2019 n-avem niciun fel de imunitate. În cazul primului virus s-a demonstrat şi că, odată ce l-ai contractat, te puteai imuniza. Acum, situaţia este diferită şi poţi căpăta imunitate doar pentru o perioadă limitată. Pe de altă parte, faţă de virusul din 2002, SARS-CoV-2 are gene „intrigante“ – este vorba de proteine care se lipesc de proteinele tale", a completat medicul, pentru adevărul.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News