Data actualizării:
Data publicării:

Măsurile ANAF, schimbate. Gelu Diaconu explică de ce e nevoie de controale dure

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ștefan Diaconu, susține că în ședința de guvern de joi se va discuta un proiect de modificare a legislației care să interzică sancționarea comercianților la care s-au găsit sume nefiscalizate sub pragul de 300 de lei.

Diaconu a declarat într-un interviu pentru hotnews.ro că ANAF se ocupă de marea evaziune, dar că nu va neglija mica evaziune.

"Pe măsurile luate în ultimele luni avem rezultate cuantificate pânp la nivelul de 50 de bani. Sumele declarate voluntar au crescut în medie cu 20%. Știți ce înseamnă această creștere cu 20%? Este exact miliardul acela de care era nevoie pentru măsurile de relaxare fiscală anunțate de premier. Mai e o rezervă de creștere a declaratului de 30-40%, nivel pe care îl vom obține în maximum doi ani. Nu trebuie trecută în derizoriu aceasta mică evaziune. Toată cultura șpăgii e alimentată de această mică evaziune. Dacă obturezi acest canal, veți vedea că lucrurile se curăță până către vârf.

Ordonanța 28/99 este ok, este bună, dar este și perfectibilă. Impactul asupra societății care trăiește într-o cultură a evaziunii de zeci de ani a fost disproportionat negativ, alimentată și de media. Au fost cazuri inventate cap-coadă: confiscarea urzicilor, închiderea cofetăriei pentru 1,5 lei, un biet xerox despre care știe toata lumea cum funcționa au dus la ...", a spus șeful ANAF.

Suspendarea activității, dacă nu se plătește de 10 ori suma nefiscalizată

Gelu Diaconu a explicat că schimbările legislative gândite de ANAF presupun nesancționarea evaziunii mai mici de 300 de lei, dar amenzi ce pot ajunge până la 15.000 de lei peste acest prag.

"Joi, în ședința de Guvern vom citi în prima lectură acest proiect: se va stabili un prag de 300 de lei al diferențelor nefiscalizate, pornindu-se de la realitatea că poate exista un marunțiș lăsat neintenționat. Sau pot fi greșeli umane - ai emis 400 de bonuri într-o zi, dar  ai uitat de un bon și vine taman atunci Antifraudă peste tine. Sub acest prag nu vor fi sancțiuni.

ANAF reacționează după ce o patroană s-a sinucis la Baia Mare

Peste acest prag, pe lângă amenda contravențională între 10.000-15.000 de lei, măsura suspendării se va lua doar dacă nu acceptă plata a de zece ori suma nefiscalizată, dar nu mai puțin de 10.000 de lei. Pentru că putem merge într-un club cu dever mare căruia să îi găsim 310 lei diferența, iar el sa plăteasca doar 3100 de lei, adică o picătură din ceea ce încasează ei. E o abordare. Va fi apoi introdus caietul de bani personali și să intram în zona fiscalizării bacsișurilor", a mai declarat Gelu Diaconu.

Marea curățenie începe din centru

Șeful ANAF arată că în ultima perioadă au existat multiple cazuri mediatizate pentru că inspectorii au început curățenia în centrul Capitalei, dar că în curând se vor îndrepta spre periferie.

"Vom ajunge și la periferie, dar am început curățenia de la centru. Nu se poate ca într-o capitală europeană să colcăie de evaziune chiar centrul. Sunt organizații profesionale care amenință că își vor închide restaurantele de  1 Mai. Este descalificant!  Lucru care nu mă impresionează deloc. Orice unitate care nu fiscalizează și închide permite altei unități care fiscalizează să își mărească deverul", a declarat Diaconu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel