Măsuri fiscale. Chirieac, întrebare fundamentală / Asta se va întâmpla cu dobânzile la credite
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre măsurile fiscal bugetare ale Guvernului Ciolacu.

Bogdan Chirieac, analist politic, a intervenit telefonic la Antena 3 CNN, la emisiunea Decisiv, unde a comentat noile măsuri fiscal bugetare anunțate de Guvernul Ciolacu.

„Categoric acest pachet de măsuri este rău, profund rău pentru România, dar întrebarea este: Putem sta la suprafață fără acest pachet?“, a precizat analistul politic.

„Eu cred că deocamdată nu! Așa cum statul și-a bătut joc de bani în ultimii ani, nu se poate sta. Acest pachet de măsuri este rău de sus până jos. Nu ai constructori nici pentru investițiile în infrastructură cu fonduri europene. Muncitorii sunt atrași în Germania, Italia și Spania. În al doilea rând sunt probleme în IT, în industrie, unde e o întreagă schemă în care noi facem rulmenții pentru mașini, care sunt integrați în motorul care se asamblează în Austria și care mai departe e pe banda de montaj din Germania.

CITEȘTE ȘI       -      Marcel Ciolacu așteaptă un ”feed-back real” din partea Curții de Conturi privind eficienţa măsurilor fiscale

În industria aceasta profitul e între 1 și 3%. Atât e profitul. Când îi bagi 1% pe cifra de afaceri l-ai băgat sub nivelul mării. Acel om ori închide aici, ori alte industrii care trebuiau să vină în România pentru a fi mai aproape de momentul relansării economiei, nu vor mai fi încurajate să vină aici. Chestiunea asta cu 1% pentru multinaționale poate fi un dezastru.

La bănci au băgat 2%. Acest lucru se va vedea în dobânzile cu care se va împrumuta lumea la bancă. La construcții au mărit TVA-ul. După ce că dobânda la bancă e mai mare, acum au băgat și TVA-ul mai mare. Cumulat cu faptul că muncitorii în construcții sunt tot mai rari, acest pachet va fi profund nociv pentru România.

Ce se putea face? Probabil că se putea reduce mai mult din cheltuielile statului. Acolo s-a lucrat cu foarte multă gingășie, din nefericire pentru noi toți. Totuși, ceva trebuie făcut, pentru că gaura e imensă“, a punctat Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI        -         PSD-PNL, posibilă scădere în sondaje, după anunțarea noilor taxe. Bogdan Chirieac: Coaliția a primit o moțiune de cenzură din partea publicului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel