Data publicării:

Mai sunt 13 zile până începe haosul în Europa. Cum se va întâmpla totul

Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
zona euro
zona euro

Potrivit, companiei de research Exclusive Analysis există o probabilitate de 65% ca o criză bancară de proporţii să aibă loc în perioada 23-26 noiembrie, ca urmare a unui faliment al Greciei.

Default-ul ar fi urmat imediat de un colaps al sistemului bancar din Italia, potrivit unei variante de scenariu. Astfel, devine din ce în ce mai puţin probabilă depăşirea acestui moment dificil al economiei UE, fără o reformă reală a sistemului.

Cel mai probabil scenariu este cel în care SUA, Marea Britanie şi ţările emergente BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) refuză să finanţeze zona euro, via FMI. În cel mai rău caz, analiştii estimează că guvernele Greciei şi Portugaliei se vor prăbuşi din cauza lipsei de consens în luarea măsurilor necesare salvării.

Inevitabil vor urma mişcări sociale de proporţii, care vor agrava criza. Opoziţia germană va refuza să acorde mai mulţi bani pentru Fondul European pentru Stabilitate Financiară (FESF), ceea ce înseamnă că nu vor mai fi bani pentru salvarea ţărilor cu probleme.

"China şi alte ţări emergente vor da semnale clare că nu vor susţine fondul de salvare. FESF va cere bani de la BCE, care va refuza să printeze cantitatea de bani necesară pentru salvarea PIIGS. Băncile europene vor refuza ştergerea cu 50% a datoriei Greciei. Apoi, FMI şi BCE suspendă plăţile către Grecia", se arată în raport.

În perioada 18-22, ratingul Franţei ca fi tăiat drastic, ceea ce va duce la îngheţarea pieţei interbancare. Guvernele Greciei şi Italiei vor avea probleme serioase cu mişcările sociale de amploare în încercarea de a impune şi mai multe măsuri de austeritate.

Şi Spania va avea de furcă cu cetăţenii nemulţumiţi de tentativa guvernului de a impune măsuri şi mai dure de austeritate.

Portugalia anunţă că nu poate respecta acordurile cu FMI şi BCE şi va rămâne fără bani de la cele două instituţii financiare. Investitorii îşi vor pierde total încrederea în sistemul bancar din Grecia, Portugalia şi Italia. Colapsul pieţei interbancare duce, inevitabil, la falimentul Greciei.

Punctul culminant este atins în perioada 23-26 noiembrie, când Grecia iese din zona euro pentru a putea printa proprii bani şi a ajuta sectorul bancar. Noua monedă se devalorizează rapid şi persoanele cu depozite la bănci îşi pierd banii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel