MAE. Ministrul Aurescu a salutat decizia SUA de revenire în Acordul de la Paris
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
MAE. Ministrul Aurescu a salutat decizia SUA de revenire în Acordul de la Paris
MAE. Ministrul Aurescu a salutat decizia SUA de revenire în Acordul de la Paris
Ministrul Bogdan Aurescu a participat vineri la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE cu trimisul special al SUA pentru climă, fostul secretar de stat John Kerry, desfăşurată în format videoconferinţă, context în care şeful diplomaţiei române a salutat decizia părţii americane de revenire în Acordul de la Paris.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, reuniunea a prilejuit un schimb de opinii pe tema diplomaţiei şi securităţii climatice şi a consolidării cooperării dintre Uniunea Europeană şi SUA pe acest subiect, inclusiv în perspectiva reuniunii Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc la Glasgow, în luna noiembrie.

Bogdan Aurescu a salutat prioritatea acordată de noua administraţie americană dialogului cu Uniunea Europeană şi cu statele sale membre prin organizarea, imediat după instalarea noului preşedinte al SUA, a acestor consultări cu UE, ceea ce simbolizează angajamentul comun pentru o agendă transatlantică reînnoită.

În acest context, a subliniat sprijinul ferm al României pentru o cooperare solidă între UE şi SUA în consolidarea rezilienţei strategice transatlantice. De asemenea, Aurescu a apreciat deschiderea SUA pentru promovarea şi asumarea unor obiective ambiţioase în domeniul climatic. În acest cadru, el a salutat decizia părţii americane de revenire în Acordul de la Paris, se arată în comunicat.

Totodată, şeful diplomaţiei române a subliniat, potrivit MAE, importanţa unei coordonări transatlantice sporite, dat fiind potenţialul acesteia de a impulsiona angajamente mai ambiţioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de asumare a obiectivului neutralităţii climatice şi din partea altor parteneri şi economii importante la nivel global. Aurescu a menţionat, în acest sens, importanţa securităţii energetice, precum şi prioritatea revitalizării Consiliului Energetic UE - SUA, format care contribuie la stabilirea abordărilor şi priorităţilor comune în domeniu, cu relevanţă şi asupra obiectivului combaterii schimbărilor climatice.

În acest context, oficialul român a evidenţiat rolul esenţial al diplomaţiei climatice pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris şi crearea premiselor pentru obţinerea de rezultate semnificative în cadrul Conferinţei ONU privind schimbările climatice din toamna acestui an.

Trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, a transmis, la rândul său, hotărârea noii administraţii a SUA de a coopera îndeaproape cu Uniunea Europeană şi cu statele membre pentru gestionarea provocărilor comune şi asumarea unui leadership global comun.

Kerry a reconfirmat angajamentul ferm al SUA în domeniul schimbărilor climatice, al adaptării şi rezilienţei. Reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE cu trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, facilitată de partea daneză, a vizat inclusiv coordonarea miniştrilor de externe europeni înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe din 25 ianuarie.

La reuniune au mai participat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, şi vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans, menţionează MAE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel