Măcriș, beneficii. Aliatul glandei tiroide, al ficatului, al inimii și rinichilor
Nu există persoană care să nu fi cules măcar o dată această plantă de pe câmp şi să o fi mâncat pe loc sau care să nu fi gustat cel puţin o dată în viaţă celebra ciorbă delicioasă a cărei ingredient principal este.
Originar din Europa, măcrişul este o plantă perenă cultivată datorită gustului său răcoritor şi a proprietăţilor sale depurative, diuretice, antiinfecţioase, antiscorbutice şi uşor laxative. Are un conţinut scăzut de calorii şi este bogată de fier, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C şi A, acid folic şi alţi fitonutrienţi.
Ameliorează astmul
Măcrişul are importante proprietăţi antialergice, fiind în acelaşi timp bogat în vitamina C, motiv pentru care este indicat în tratarea astmului, a gripei şi a bronşitei.
Îmbunătăţeşte funcţiile glandei tiroide
Datorită conţinutului de iod, măcrişul este indicat în special în dieta românilor, cunoscut fiind numărul ridicat al persoanelor care suferă de guşă tiroidiană. Mai mult, accelerează metabolismul, fiind indicat în hipotiroidie.
Previne bolile cardiovasculare
Bogat în luteină, zeaxantină şi carotidieni naturali, măcrişul este un aliat de nădejde în prevenierea bolilor cardiovasculare. Macrisul reduce grăsimile din sânge şi scade colesterolul rău, prevenind ateroscleroza.
Antibiotic natural
Măcrişul este bogat în substanţe cu rol antibiotic, luptând împotriva infecţiilor din organism şi întărind imunitatea.
Previne pietrele la rinichi
Măcrişul prezintă efecte de reglare a diurezei, prevenind formarea nisipului sau pietrelor la rinichi şi tratând eficient edemele.
Ameliorează bolile de piele
Decoctul de rădăcina de măcriş este folosit în comprese pentru ameliorarea afecâiunilor pielii, fiind eficient chiar şi în tratarea psoriazisului.
Îmbunătăţeşte vederea
Cu un conţinut ridicat de vitamina A, măcrişul ajută la menţinerea sănătăţii ochilor, prevenind cataracta şi îmunătăţind vederea.
Vindecă ficatul
Considerat un aliment-tratament pentru ficat, consumul de măcrişul este recomandat pentru regenerarea hepatică şi în dieta celor care suferă de ficat gras.
Previne anemia
Bogat în acid folic, dar şi în fier, măcrişul este indicat în dieta persoanelor ce suferă de anemie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News