Licee agricole în PNRR. Rețele de ferme, absolvenții nu vor mai fi angajați, ci ”stăpâni”
Avram Fițiu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre proiectul liceelor agricole din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Profesorul Avram Fițiu, conferențiar universitar la USAMV Cluj-Napoca, a fost invitat la DC News, unde a vorbit despre proiectul liceelor agricole din PNRR:
„În PNRR, agricultura e inexistentă, mai puțin o fișă pe care colegii din echipele mele au creat-o, cea cu liceele agricole, prin care să putem profesionaliza aceste licee agricole, ca să producă agricultori și nu absolvenți de licee agricole care apoi merg și muncesc din postura de angajați.
Conceptul în care noi am scris fișa este următorul. Am mers pe un model european, din Europa de Vest, pe un învățământ dual în care în jurul fiecărui liceu agricol din România să avem o rețea de 20-50 de ferme și unități de procesare la nivel familial, în care elevii din liceul agricol să poată să învețe cum să devii un țăran când termini liceul respectiv sau școala profesională agricolă, adică să devii șef de exploatație agricolă, prin care să poți prelua exploatația părinților și să o rentabilizezi.
Pe acest model de agricultură, liceul nu mai trebuie să producă absolvenți care vor fi angajați undeva, ci trebuie să producă stăpâni, adică oameni care vor prelua exploatația părinților lor și vor putea să rentabilizeze această gospodărie, pentru că liceul își schimbă complet paradigma, nu mai scoate angajați, ci stăpâni, așa cum se întâmplă în orice școală franceză, germană sau austriacă“, a spus Avram Fițiu.
Criză alimentară. Avram Fițiu: Ne putem trezi cu un val de refugiați din Orientul Mijlociu la porțile Europei
Invitat la DC News, Avram Fițiu, profesor universitar la USAMV Cluj-Napoca, a vorbit despre criza alimentară și repercursiunile pe care aceasta le va avea la nivel european:
„Am văzut o declarație a președintelui Macron, care spunea că Europa se poate trezi chiar cu o situație mai gravă decât o criză alimentară și că va trebui să regândească întreg sistemul agroalimentar la nivel european (...). Până acum, securitatea alimentară însemna să imporți la prețul cel mai mic, de la orice distanță, din orice altă țară care putea să-ți producă acel produs.
Dacă Europa se trezește și își propune să devină suverană pe câteva domenii, cum ar fi cel energetic, cel medical și cel agroalimentar, înseamnă că totul trebuie să fie resetat și Europa trebuie să-și reseteze rapid politicile. Au început de câteva săptămâni să-și reseteze politica energetică. Acum deja se pune problema din punct de vedere agroalimentar.
În primul rând, țările de care depinde Europa au mari probleme cu aprovizionările din Ucraina și Rusia, mă refer la zona Maghrebului, la Egipt, Siria și tot ce înseamnă țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Turcia, care are peste 70% dependență de importurile de grâu și planete oleaginoase din Rusia și Ucraina. Mă refer și la țări precum Afganistan, zone care au cunoscut conflictul și care ne vor pot crea mari probleme în anii care vin, pentru că în momentul în care ai o criză în Siria, în Maghreb sau în Turcia, te poți trezi cu un val de refugiați din punct de vedere agroalimentar la porțile Europei (...)“, a spus, la DC News, Avram Fițiu (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News