Data publicării:
Legi justiție, MODIFICARE. Tudorel Toader, LOVITURĂ pentru Klaus Iohannis
Printre modificările aduse legilor justiției, ministrul Tudorel Toader modifică și procedura de numire în funcțiile de conducere de la Ministerul Public.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al DNA, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai PÎCCJ și DNA, precum și procurorul șef al DIICOT și adjuncții acestora vor fi numiți de SECȚIA pentru procurori.
Ministrul Justiției formulează cel puțin două propuneri dintre procurorii cu o vechime minimă de 10 ani în funcția de procuror.
”Procedura de numire în funcţiile de conducere de la ICCJ, parţial se păstrează, parţial se modifică. Preşedinte ICCJ se numeşte de preşedinte, propunerea să nu o mai facă plenul CSM, ci secţia de judecători. Procedura de numire la ministerul PUBLIC - PG, DNA, DIICOT, să decidă secţia de procurori din cadrul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. Ce apare modificat aici, faptul că decide secţia pentru procurori, faptul că propunerea vine de la ministrul Justiţiei. MCV recomandă o procedură transparentă, neamestecul factorului politic. Se va spune, de ce preşedintele ICCJ e numit de preşedintele Republicii şi procurorii seefi de CSM? Răspunsul derivă din statulul special: procurorii sunt subordonaţi ierarhic, judecătorii nu.” a declarat ministrul Justiției.
Tudorel Toader a adăugat: ”La Ministerul Public, toate funcţiile, fie că e procuror general, adjunct, şef la DIICOT, la DNA, adjuncţii dânşilor, să decidă Secţia pentru Procurori în baza aceluiaşi principiu din cadrul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, pe baza unei proceduri transparente, procurori care la rândul lor trebuie să aibă 10 ani de vechime efectivă în funcţia de procuror. Ce apare modificat aici? Faptul că decide Secţia pentru Procurori, faptul că propunerea vine de la ministrul Justiţiei”.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News