Data publicării:
Ce implicații are munca după program. Ministrul Muncii explică dreptul la deconectare pe înțelesul tuturor

Dreptul la deconectare, care permite angajaților să nu răspundă solicitărilor de serviciu în afara programului de lucru, a devenit un subiect de dezbatere la nivel european. Jurnalistul Bogdan Chirieac și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, au abordat implicațiile implementării și recunoașterii acestui drept în România.
Utilizarea la scară tot mai largă a telemuncii și a modelelor de lucru mai flexibile, accelerată de pandemie, a intensificat preocupările legate de cultura „conectării în permanență” și de legătura permanentă a angajaților cu locul de muncă, care îi face să lucreze ore suplimentare și adesea neplătite. Una dintre soluțiile propuse pentru a aborda această problemă este introducerea dreptului la deconectare, potrivit Eurofound.
În aceeași notă, Ministrul Muncii a subliniat importanța echilibrului între viața profesională și cea personală: "În momentul acesta, una dintre discuțiile la nivelul Uniunii Europene reprezintă dreptul de deconectare. Și chiar noi, România, am spus că aici trebuie să fim foarte atenți cum facem reglajele (...). Cu angajatul lucrezi în timpul programului normal de lucru, iar după finalizarea programului de lucru, trebuie să-i dai posibilitatea angajatului să aibă și viață personală, pe lângă viața profesională (...)".
Totodată, Simona Bucura-Oprescu a evidențiat necesitatea ca statul să elaboreze reglementări care să protejeze drepturile angajaților, fără a descuraja investițiile antreprenorilor: "Statul trebuie să fie foarte atent cum vine cu aceste reglementări, de așa manieră încât atât drepturile angajatului, dar și interesul angajatorului, antreprenorului, pentru a investi și a-și continua activitatea, să rămână treaz și să nu ne ducem în situația în care mulți dintre angajatori să ia decizia de a-și închide afacerea din cauza unei coerciții duse prea departe a statului".
Jurnalistul a adus în discuție situații practice care ar putea complica aplicarea strictă a dreptului la deconectare, oferind exemplul unei avarii la o conductă după ora 17:00. "Între timpul, blocul stă plin de fecale", spune acesta.
Ministrul Muncii a subliniat flexibilitatea contractelor individuale de muncă, cu drepturile și obligațiile părților care decurg din acesta: "Fiecare contract individual de muncă reprezintă practic un contract între două părți - între angajat și angajator. Sigur că obligațiile fiecăreia dintre părți și acum sunt obligații care pe de o parte trebuie să respecte Codul muncii, dar pe de altă parte pot să aibă o formă specifică fiecărui tip de activitate".
Chirieac a plusat cu exemple din domeniul jurnalismului, evidențiind necesitatea de a fi operativ în situații de urgență: "Ce să mai spun? Suntem ziariști. Se întâmplă că atacă Putin la două noaptea. Se intră în Breaking News, noi dăm știri".
Simona Bucura-Oprescu a recunoscut că anumite funcții publice implică disponibilitate continuă: "Eu astăzi dețin o funcție de demnitate publică. Ei bine, indiferent de momentul din zi (și când spun zi, mă refer la 24 de ore), dacă apare o urgență, nu am dreptul la deconectare. În fiecare moment al zilei trebuie să fiu conectată la ceea ce se întâmplă în zona pe care trebuie să o gestionez".
În ceea ce privește elaborarea legislației de acest tip, ministrul a asigurat că partenerii sociali vor fi consultați: "Niciun act normativ pe care îl elaborează Ministerul Muncii nu este elaborat fără a consulta partenerii sociali (...). De la Legea dialogului social, care este finalizată și care este considerată o lege bună de partenerii sociali și a fost făcută în consultare cu aceștia, la Legea privind salariul minim adecvat... Atât legea, cât și HG-ul pentru mecanismul privind salariul minim adecvat, dar și planul de acțiune la care colegii noștri de la dialog social lucrează acum, toate acestea sunt făcute împreună cu partenerii noștri sociali, fiindcă practic, activitatea Ministerului Muncii nu ar avea sens fără partenerii sociali".
Ascultă mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News