Tesla, în derivă: Noi scăderi semnificative pe piețele europene pentru compania lui Elon Musk

Compania Tesla a miliardarului Elon Musk înregistrează noi scăderi majore ale vânzărilor în Europa.
Vânzările Tesla în principalele piețe europene au înregistrat o nouă scădere în martie, potrivit datelor publicate marți, 1 aprilie, ceea ce sugerează că tot mai mulți șoferi renunță la brandul de mașini electrice al lui Elon Musk, pe fondul intensificării concurenței din China și al protestelor generate de pozițiile sale politice, transmite Reuters.
Vânzările Tesla în Franța și Suedia au scăzut pentru a treia lună consecutivă, contribuind la cele mai slabe cifre trimestriale înregistrate în aceste două țări din 2021 încoace.
„Niciodată un brand auto nu a suferit o cădere atât de dramatică la nivel global”, a declarat Quentin Willson, fondatorul grupului britanic de campanie pentru vehicule electrice FairCharge și proprietar Tesla.
Miliardarul Elon Musk, consilier al președintelui american Donald Trump, a provocat controverse prin sprijinirea partidelor de extremă dreaptă din Europa, adâncind declinul vânzărilor Tesla înainte de lansarea mult așteptată a noului SUV de dimensiuni medii Model Y.
În urma activismului său de dreapta, mașinile și showroomurile Tesla au devenit ținte ale vandalismului. Zeci de mașini au fost incendiate, iar reprezentanțele auto au fost vandalizate cu graffiti în mai multe orașe europene, inclusiv Roma, Berlin și Stockholm, în ultimele zile.
„Ne simțim cu toții jenați”, a spus Luca Del Bo, președintele și cofondatorul clubului proprietarilor Tesla din Italia, care și-a cumpărat primul Tesla acum 10 ani și deține în prezent un Model 3 din 2022.
Descriindu-l pe Musk drept un geniu, el a adăugat: „Desigur, ne-ar plăcea tuturor ca Musk să se întoarcă la a fi doar un CEO.”
Citește și: Elon Musk atacă din nou democrațiile europene. Condamnarea lui Marine Le Plen, pusă sub semnul întrebării
Vânzări în scădere pe majoritatea piețelor europene. Creșteri izolate în Spania și Portugalia
Analiștii așteaptă marți și miercuri date din Italia și alte piețe europene, care ar putea oferi indicii suplimentare despre livrările globale ale Tesla în primul trimestru, ce vor fi publicate miercuri, precum și despre percepția consumatorilor asupra brandului.
În martie, Tesla a înregistrat 3.157 de vânzări în Franța, 911 în Suedia și 2.211 în Norvegia, scăzând respectiv cu 36,83%, 63,9% și 1% față de anul trecut, conform datelor oficiale.
În Danemarca, înmatriculările au totalizat 593, în scădere cu 65,6%, iar în Olanda au scăzut cu 61%, ajungând la 1.536.
Vânzările trimestriale au fost în scădere cu 41,1% în Franța, 55,3% în Suedia, 12,5% în Norvegia, 55,3% în Danemarca și 49,7% în Olanda.
Cota de piață a grupului în Franța a scăzut la 1,63% în trimestrul încheiat în martie, de la 2,55% în 2024. Tesla a pierdut teren în fața mărcilor grupate sub denumirea „altele” de către asociația auto națională PFA. Acestea includ BYD și alți producători chinezi de vehicule electrice, a căror cotă a crescut la 3,19%.
Spania și Portugalia au reprezentat excepții, înregistrând creșteri ale vânzărilor Tesla în martie de 34,3%, respectiv de 2,1%. Cu toate acestea, vânzările trimestriale au scăzut cu 11,8% în Spania și 25,7% în Portugalia, chiar dacă adoptarea vehiculelor electrice a accelerat în aceste țări, permițând unor producători chinezi să câștige o cotă mai mare de piață.
Problemele companiei Tesla
Tesla se confruntă în prezent cu o serie de provocări în Europa. Gama sa de modele este limitată și îmbătrânită, în timp ce rivalii tradiționali din industria auto și noii concurenți chinezi lansează vehicule electrice noi, adesea mai ieftine.
„Cifrele slabe ale Tesla în Europa sunt rezultatul unei combinații de factori”, a declarat Ben Nelmes, directorul executiv al grupului de cercetare New AutoMotive.
„Compania nu a reușit să dezvolte modele care să concureze prin preț. În plus, implicarea CEO-ului în politica americană îi îndepărtează pe mulți consumatori”, a adăugat el.
Sprijinul lui Musk pentru partidele de extremă dreaptă din Europa, inclusiv pentru AfD din Germania, care s-a clasat pe locul al doilea la alegerile naționale din februarie, pare să fi afectat și mai mult vânzările Tesla pe continent.
„În Statele Unite, strategia ar fi să se folosească de patriotism și să se alinieze la dreapta”, a spus Eric Schiffer, directorul executiv al firmei de capital privat Patriarch Organization din Los Angeles.
„Strategia europeană va fi mai dificilă și va trebui să se concentreze mai mult pe valoarea și diferențele competitive ale produselor Tesla pe această piață”, a adăugat el.
Proteste în SUA și Europa
Ca reacție la activismul de dreapta al lui Musk, oamenii s-au adunat în fața showroomurilor Tesla din Washington și Berlin pentru a protesta, iar demonstrații intitulate „Tesla Takedown” sunt planificate în mai multe țări europene și în SUA.
Luni, miliardarul tech a declarat că incendiul de la showroomul Tesla din Roma, care a distrus 17 mașini, a fost un act de terorism, reluând declarațiile anterioare ale lui Trump.
În aceeași zi, activiști de mediu au vandalizat cu graffiti mai multe showroomuri Tesla în timpul unui protest independent, desfășurat în mai multe țări europene, inclusiv Suedia și Germania, într-o acțiune pe care activiștii au descris-o drept „strategic provocatoare, dar pașnică.”
„Totul are legătură cu compania, cu Elon Musk și cu politica pe care o susține”, a declarat Helen Wahlgren, purtătoare de cuvânt a Restore Wetlands, parte a rețelei A22 din Europa.
„Este vorba despre autocrație și totalitarism”, a adăugat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News