Legi justiție. Iohannis, CONTESTARE la CCR
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
klaus iohannis
klaus iohannis
Președintele Klaus Iohannis a contestat o lege din pachetul de justiție la CCR.

Potrivit România TV, legea contestată de președinte este a doua lege pe care Iohannis o contestă la CCR din pachetul de legi pe justiție.

Este vorba despre legea care se referă la CSM, lege ce vizează și numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor de catre președinte, inclusiv șeful DNA sau DIICOT.

Președintele Klaus Iohannis critică modul în care se fac noile numiri. Potrivit legii, secția de procurori și judecători vor face numirile. Șeful statului invocă Art. 125 din Constituție și spune că CSM ar trebui să facă în mod normal aceste numiri.

"Cu toate acestea, considerăm că forma rezultată după punerea de acord a legii cu decizia CCR prin care s-a constatat neconstituţionalitatea unor dispoziţii conţine, în continuare, o serie de dispoziţii de natură să încalce principii şi prevederi constituţionale", afirmă preşedintele Iohannis în sesizare.

Atribuții pentru secțiile CSM

El menţionează că secţiile CSM pentru judecători şi procurori primesc o serie de atribuţii noi ca urmare a modificărilor operate în legile de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 şi a Legii 304/2004, precum şi o serie de atribuţii în domeniul carierei magistraţilor, care în prezent aparţin plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Şeful statului indică faptul că, potrivit noilor reglementări, Secţia pentru judecători: numeşte şi revocă din funcţie preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; propune preşedintelui României numirea în funcţie şi eliberarea din funcţie a judecătorilor; numeşte judecătorii stagiari pe baza rezultatelor obţinute la examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii; eliberează din funcţie judecătorii stagiari; dispune promovarea judecătorilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel