Legea răspunderii magistaților, schimbare majoră. Cum vor răspunde magistrații
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit, miercuri,  în cadrul unei conferinţei de presă despre legea răspunderii magistraților.

„Acum avem un capitol de lege. Am propus mai multe modificari de natura sa reaseze pozitia juridica pe care o au magistratii in raport cu legea si cu cetatenii. Judecatorii si procurorii raspund civil, disciplinar si penal in conditiile legii. E o chestiune de principiu.

Se mentine prevederea constitutionala potrivit careia statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare. Daca o hotarare cauzeaza cuiva un prejudiciu, el sa aiba garantia ca are cine sa ii acopere prejudiciul. Statul preia raspunderea patrimoniala. E un principiu constitutional, o lege, chiar si organica, nu poate rasturna un astfel de principiu.

Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si e solidara cu raspunderea autorului faptei cauzatoare. Aici apare o modificare: solidaritatea in raspundere a celui care cauzeaza prejudiciul, alaturi de stat. Nu se inlatura raspunderea judecatorilor sau procurorilor care si-au exercitat functia cu neglijenta sau rea-credinta.

Am propus abrogarea art. 6 din art. 96.”

În actuala redactare: "Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai cu acțiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice.

După ce prejudiciu a fost acoperit  de stat, în temeiul hotărârii irevocabile, statul se îndreaptă  cu acțiune de despăgubiri împotriva judecătorilor sau procurorilor care a săvârșit eroarea eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.

În prezent, "După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acțiune  în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii".

Termenul de prescripție a dreptului la acțiune în toate cazurile prevăzute de prezentul articol este cel din dreptul comun.

În prezent, termenul de prescripție a dreptului la acțiune este de un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel