Mașină de pompieri, la un pas să fie lovită de tren. Titi Aur cere legi mai severe: În toate meseriile din lume se face acest lucru / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Captură foto
Foto: Captură foto
Titi Aur, instructor de conducere defensivă şi multiplu campion naţional la raliuri, a fost prezent în platoul DC News, la emisiunea DC Conducem, unde a vorbit despre necesitatea supunerii șoferilor de autospeciale la protecția muncii. Cum s-a zbătut specialistul ca să fie adoptă o lege care protejează pe toată lumea în trafic.

„Am văzut niște cazuri care arată cumva și inconștiență și lipsă de pregătire din partea șoferilor de autospecială. Am văzut cazuri de mașini de pompieri și ambulanțe care treceau la linia de cale ferată deși aceasta era pusă sau în timp ce se lăsa. Norocul nostru că merge trenul încet și are timp să oprească”, punctat realizatorul emisiunii DC Conducem, Florin Rădvan.

„Și aceste lucruri care au apărut în spațiul public arată care este gradul de conștientizare din partea șoferilor din România. Șoferi, implicați în acțiuni care te stresează și care te sperie. Ei văd, știu că se întâmplă și tot își asumă riscul.

Explicația mea e că în toate meseriile din lume se face protecția muncii. De ce se face? Sistemul acesta de protecție a muncii are rolul de a-ți aduce aminte, de a te proteja la ce te expui. 

În condusul mașinii, adică tot ce înseamnă deplasarea cu mașina, inclusiv deplasarea pe stradă - care este cea mai productivă în materie de victime - nu se face nimic. Nu înțeleg cum o țară ca România, care este pe ultimul loc la siguranță rutieră, dar pe primul loc la accidente, primul loc la sânge pe șosea, primul loc la cheltuieli pentru a acoperi pagubele făcute, nu vrea sau se opune unor măsuri care ar putea reduce numărul de accidente în zona asta de a trece, de a recicla, de a școlariza periodic pe cei care merg pe stradă”, spune Titi Aur, la DC Conducem.

Parlamentarii nu voiau să „îi facă” lege

„Nu-mi poți spune, și nimeni nu a reușit să mă convingă, că strungarul are nevoie  de protecție a muncii periodică, iar cel care merge cu mașina, indiferent că e vorba despre mașina de pompieri, că e de salvare, că e de poliție, mașina de acasă sau autobuzul, că n-are nevoie de nimic. 

Asistăm zilnic la transport public (taxiuri, autobuze, microbuze școlare) cu persoane care nu sunt pregătite suficient, dar conduc mașina, nu au nimic de când au luat permisul de conducere și până la zeci de ani nu mai au niciun fel de atenționare, de pregătire.

Între timp, au apărut reguli noi de circulație, apar sisteme noi la mașină, apare rutina care tocmai aceea te face să faci accident, iar statul vine și zice „Nu, nu vrem să facem nimic”.

Am și o revoltă personală pentru că justificarea unora și prin Parlament, și prin Ministerul Transporturilor, este „Păi ce, asta e afacerea lui Titi Aur. Ce, îi facem lege lui Titi Aur?”. Nu am înțeles niciodată replica asta.

Dacă eu am fost printre primii care au făcut asta, asta înseamnă că e legea mea? Nu, e o necesitate, chiar se întâmplă lucruri. Dar, asta e justificarea lor. Vezi parlamentari care zic „Nu ne băgăm, cum să facem asta”.

Când îmi spune secretarul de stat Adrian Foghiș care se ocupă de siguranța rutieră, acum un an jumătate, „Nu știu cum s-a reușit unanimitatea asta la votul acestei legi, dar dacă e lege, acum asta e”. El, în loc să fie fericit că s-a întâmplat, el a spus asta (în legătură cu o lege propusă de Titi Aur)”, a încheiat invitatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel