Legea jurnalismului a lui Ghişe, respinsă şi la Comisia juridică
Legea jurnalismului propusă de senatorul PNL Ioan Ghişe a primit, marţi, aviz negativ şi de la Comisia juridică a Senatului, după ce o soluţie similară a dat Comisia pentru drepturile omului.
Comisia juridică a dat aviz negativ după ce reprezentantul Clubului Român de Presă, Maria Ţoghină, a argumentat împotriva prevederilor propuse de Ghişe, scrie Mediafax.
"Oportunitatea instituirii unor mecanisme de reglementare a presei în afara regulilor de autoreglementare trebuie decisă exclusiv în interiorul profesiei, prin consensul şi în termenii stabiliţi de asociaţiile profesionale ale industriei mass-media, în urma consultării cât mai cuprinzătoare a jurnaliştilor şi managerilor de presă.", a spus, la comisii, vicepreşedintele CRP Maria Ţoghină, care a susţinut poziţia oficială a Clubului.
În acest moment există suficientă autoreglementare, regulile impuse din exterior, nejustificându-se, a opinat Ţoghină.
Ţoghină le-a spus senatorilor jurişti că şi Comisia pentru drepturile omului a dat un aviz negativ, în condiţiile în care senatorul UDMR Gyorgy Frunda a propus redactarea unui proiect legislativ în comun cu asociaţiile profesionale ale jurnaliştilor şi cu Clubul Român de Presă.
Senatorii jurişti prezenţi la comisie au fost de acord cu această propunere şi au precizat că aşteaptă până în mai o iniţiativă legislativă a asociaţiilor jurnaliştilor.
Comisia pentru drepturile omului din Senat a dat aviz negativ, în unanimitate, la propunerea legislativă a lui Ghişe, care instituia pentru practicarea jurnalismului reguli similare celor aplicabile avocaţilor.
Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus, în septembrie 2010, la Senat, "Legea jurnalistului", conform căreia ziariştii trebuie să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzând şi sancţiuni pentru "delicte de presă".
Iniţiativa legislativă a fost criticată atunci atât de jurnalişti, cât şi de o serie de parlamentari. De asemenea, purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, declara că propunerea legislativă a lui Ghişe nu are aprobarea BPC şi a grupului parlamentar din Senat, menţionând că liberalii nu vor susţine o modificare legislativă fără consultarea tuturor factorilor implicaţi.
Citește: Senatorul PNL Ioan Ghişe vrea „Legea jurnalistului“, un fel de CNA pentru presa scrisă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News