La 20 de ani de la aderarea la NATO, România are certitudinea că e de partea sigură a zidului. Geoană: Țara noastră este respectată, influentă, iar vocea noastră contează
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
România se află, practic, la o generație distanță de momentul aderării - 20 de ani în care ne-am croit un profil de stat pivot în regiune. 

La fel ca în cazul Poloniei, Bucureștiul este unul dintre capetele de pod ale Alianței Nord Atlantice în Flancul său Estic, iar punctele forte ale țării noastre rămân aceleași de peste două decenii: stabilitate, predictibilitate și securitate, într-o regiune cuprinsă de foc.

Aderarea la NATO a fost practic cel mai important obiectiv de politică externă a României, alături de intrarea în Uniunea Europeană și parteneriatul strategic cu SUA.

La peste 20 de ani de la începerea drumului către aceste trei obiective, opțiunea strategică din anii 90 se dovedește alegerea corectă, mai ales dacă privim comparativ cu statele care nu au avut privilegiul de a fi parte din structurile euroatlantice (R. Moldova, Georgia sau Ucraina).

Poziția României este, într-adevăr, mai consolidată decât oricând, lucru subliniat și de Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, cel care, din poziția de ministru de externe al României, a participat la ridicarea drapelului României, ca nou membru al Alianței, pe 2 aprilie 2004.

”Da, România este astăzi în siguranță, în cadrul celei mai puternice alianțe din istoria umanității! 

La 20 de ani de la aderarea României la NATO, sunt convins că și generațiile viitoare vor continua să ducă mai departe, cu mândrie, steagul românesc, aici, la sediul NATO din Bruxelles”.

Vocea României este ascultată și contează la NATO, mai arată secretarul general adjunct al Alianței. ”Românii trebuie să știe că aici, la NATO, inclusiv prin poziția pe care o ocup eu, la vârful Alianței, țara noastră este respectată, este influentă, iar vocea noastră contează și este ascultată”.

Amintim că România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din noiembrie 2002, împreună cu alte șase state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia.

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, notează Defense Romania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel