Kurz cere suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia şi SANCȚIUNI
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 01 oct 2020, 19:48
WhatsApp
Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels
Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a cerut joi, la sosirea la summitul UE, suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia şi impunerea de sancţiuni împotriva acestei ţări, relatează dpa şi Reuters. 

Pentru Austria este de multă vreme inacceptabil cum îşi tratează Turcia jurnaliştii şi pe oamenii cu opinii diferite, a declarat Kurz presei la Bruxelles, adăugând că recentele eforturi de explorare a zăcămintelor de gaz reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional.

'Uniunea Europeană trebuie să-i arate în cele din urmă preşedintelui (turc, Recep Tayyip) Erdogan care sunt liniile noastre roşii', a afirmat el.

'Asta înseamnă suspendarea negocierilor privind extinderea şi sancţiuni', a explicat Kurz.

Deşi preşedintele cipriot Nicos Anastasiades nu s-a oprit să vorbească cu presa înainte de summit, el a transmis un mesaj clar în cursul zilei, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie, acuzând Turcia de 'diplomaţie de canonieră'.

'Ceea ce aştept de la summitul Consiliului European este o poziţie mai eficientă, să pună capăt acestei diplomaţii de canonieră', a spus el înainte de summitul UE, unde Cipru va condiţiona din nou votul său pentru adoptarea sancţiunilor împotriva unor responsabili din Belarus de măsuri similare care să vizeze Turcia.

Între timp, Erdogan a trimis o scrisoare către liderii UE cu excepţia Greciei şi Ciprului, făcând lobby ca blocul comunitar să trateze Ankara corect şi dând vina pe Aterna şi Nicosia pentru tensiunile din apele disputate din Mediterana, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?