Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Clientul unui restaurant a primit rest o monedă foarte rară. Suma cu care a reușit să o vândă la licitație - FOTO

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un bărbat a primit rest la restaurant o monedă foarte rară.  

Un bărbat din Marea Britanie a avut noroc chior atunci când a luat prânzul la un restaurant, în urmă cu câțiva ani. A primit rest o monedă de 25 de pence care inițial părea una banală, dar care acum valorează de aproximativ 6.800 de ori valoarea ei nominală.

Se crede că există aproximativ 50 de astfel de monede în circulație, cu și mai puține produse din alamă nichel, cum ar fi cel vândut de RWB Auctions în Royal Wootton Bassett miercuri, scrie BBC. Experții estimaseră că moneda ar putea fi vândută pentru o sumă între 500 și 700 de lire sterline, dar un ofertant a oferit 1.700 de lire sterline (puțin peste 2000 de euro).

Se crede că această monedă rară a fost făcută de meșteri Royal Mint înainte ca valoarea nominală de 20 pence să fie lansată în circulație în 1982. La acea vreme, autoritățile nu hotărâseră dacă moneda va valora 20 sau 25 de pence.

„Au existat alte câteva exemplare care au fost scoase la licitație sau vândute în trecut, dar vorbim despre o foarte puține. Este foarte rară”, a spus Kimberly Day, reprezentanta RWB Auctions, pentru Business Insider.



„Parte a unui experiment”

Cunoscute sub numele de „piese de probă” sau „monede cu model”, astfel de rarități sunt de obicei căutate de colecționari. YouTuber-ul Christopher Collects, care lucrează pentru RWB Auctions, a numit piesa „fascinantă”.

El a spus: „Monedele de 20 de pence sunt un element fix în schimbarea noastră acum, dar Monetăria Regală pare să fi experimentat diverse idei înainte de a se stabili varianta finală pe care o recunoaștem cu toții. Piesele de probă ar fi fost folosite pentru a demonstra oficialilor conceptul unei monede noi și ar fi putut fi trimise companiilor care manipulează mulți bani pentru a le încerca”.

Moneda de 25 de pence face parte dintr-o vânzare specializată de valută istorică și modernă organizată de RWB Auctions. Ea nu există acum în circulație Marea Britanie. Potrivit catalogului de licitație, aceasta este una dintre puținele monede de probă bătute în 1981 „ca parte a unui experiment”, deoarece ce Monetăria Regală a încercat să găsească o valoare nominală potrivită între monedele existente de 10 pence și 50 de pence.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel