JOHN VENN, inventatorul diagramei VENN, omagiat de Google
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
JOHN VENN  a devenit celebru pentru introducerea aşa-numitei diagrame Venn, utilizată în diverse domenii ca: teoria mulţimilor, teoria probabilităţilor, logică, statistică şi informatică. 

JOHN VENN. Google sărbătorește împlinirea a 180 de ani de la nașterea filosofului și logicianului englez JOHN VENN printr-un logo dedicat faimosului inventator al diagramelor Venn.

JOHN VENN s-a născut în 1834 la Hull, Yorkshire. Mama lui, Martha Sykes, originară din Swanland, în apropiere de Hull, a murit când John era fraged copil. În momentul naşterii lui John, tatăl său, Henry Venn păstorea parohia din Drypool, lângă Hull. El provenea dintr-o familie distinsă. Tatăl său, bunicul lui John, reverendul JOHN VENN, fusese paroh la Clapham, în sudul Londrei. El a condus aşa numita sectă Clapham, un grup de creştini evanghelişti, care se întâlneau în biserica sa şi propovăduiau reforma închisorilor şi abolirea sclaviei şi a sporturilor violente, scrie Wikipedia.

JOHN VENN. Henry Venn însuşi a jucat un rol important în mişcarea evanghelistă, mai precis în cadrul Societăţii pentru Misiuni în Africa şi Orient) ce fusese fondată în 1799 de clerici evanghelişti ai Bisericii Anglicane şi care fusese rebotezată în 1812 Societatea Misionară a Bisericii pentru Africa şi Orient (Church Missionary Society for Africa and the East). Henry Venn a fost secretar al Societăţii începând din 1841. El s-a mutat la Highgate, lângă Londra, unde şi-a continuat activitatea până la moartea sa în 1873.

Citește și: Nelson Mandela, 18 iulie, Google Doodle. Google sărbătorește 96 de ani de la nașterea lui Nelson Mandela


JOHN VENN a primit o educaţie strictă. Familia îl destinase carierei clericale, conform pildei bunicului şi a tatălui. După ce a învăţat un timp la Şcoala Highgate, a fost înscris în 1853 la la Colegiul Gonville and Caius din Cambridge. El l-a absolvit în 1857 şi, la scurt timp după aceea a fost ales profesor asistent la acest colegiu. El a fost hirotonisit diacon la Ely în 1858 şi a devenit preot în 1859. În 1862 s-a întors la Cambridge, ca profesor de ştiinţe morale.

Principalul domeniu de interes al lui John Venn a fost logica, el devenind autorul a trei cărţi cu acest subiect:The Logic of Chance (Logica aleatoare), o introducere în teoria probabilităţii de frecvenţă, Symbolic Logic („Logica simbolică") (1881), în care a prezentat, între altele, diagramele care îi poartă numele, şi The Principles of Empirical Logic' (Principiile logicii empirice) (1889).

Citește și: VASILE ALECSANDRI, Google îl sărbătorește la 193 de ani de la naştere

În 1883 JOHN VENN a fost ales membru al Societăţii regale din Londra. În 1897, el a scris o carte de istorie a colegiului în care a învăţat şi predat, numită Istoria biografică a Colegiului Gonville and Caius, 1349-1897. El a început o compilaţie de note biografice ale studenţilor de la Universitatea din Cambridge, continuată mai târziu de fiul său, John Archibald Venn (1883-1958), şi publicată în Cantabrigienses Alumni, în 10 volume, între 1922 şi 1953.

A murit în 1923, la vârsta de 88, la Cambridge, şi a fost îngropat în cimitirul din apropierea Bisericii Trumpington.

Ce reprezintă DIAGRAMA VENN

Metoda diagramelor Venn reprezintă o modalitate de verificare a validităţii inferenţelor (imediate şi mediate) prin reprezentări grafice. Metoda în sine constă în intersectarea unui număr de cercuri, fiecare cerc reprezintă un termen al inferenţei. Doi termeni ai unei propoziţii categorice de tipul "Toţi S sunt P" - SaP, sunt reprezentaţi prin metoda diagramelor Venn prin două cercuri intersectate corespunzătoare celor 2 termeni: S şi P. Întrucât raţionamentul este de tipul SaP, sfera lui S din afara sferei lui P este vidă, şi este haşurată, partea de intersecţie dintre S şi P reprezintă întregul univers de discurs al lui S - şi implicit reprezentarea propoziţiei categorice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel