Urmărește emisiunea live
Joe Biden ar urma să îl învinuiască pe Donald Trump pentru atacul de la Capitoliu, la un an distanţă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursă foto: Facebook - Joe Biden
Sursă foto: Facebook - Joe Biden
Joe Biden, preşedintele SUA, ar urma să arunce vina pentru atacul de la Capitoliu asupra lui Donald Trump, la un an de la eveniment, transmit surse BBC. 

Luând cuvântul în fața Congresului, Biden va spune că predecesorul său este responsabil pentru "haos și carnagiu", a declarat purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

Anchetatorii au arestat până în prezent 725 de suspecți în legătură cu atacul.

Trump îi îndemnase să mărşăluiască "paşnic"

Susținătorii lui Trump au luat cu asalt clădirea în timp ce Congresul se întrunea pentru a certifica victoria lui Biden în alegerile prezidențiale.

Cu puțin timp înainte, Trump îi îndemnase pe protestatari, la un miting în fața Casei Albe, să mărșăluiască "pașnic" spre Congres, dar i-a îndemnat, de asemenea, să "lupte" și a stârnit mulțimea cu afirmații nefondate privind fraude electorale în masă în alegerile pe care tocmai le pierduse.

Fostul președinte plănuia să organizeze o conferință de presă la reședința sa din complexul Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, dar a anulat evenimentul după ce consilierii săi l-ar fi avertizat că va avea parte de o acoperire negativă din partea presei.

Un purtător de cuvânt al lui Trump, Taylor Budowich, a declarat că nu este "surprinzător" că Biden își va petrece ziua "încercând să divizeze și mai mult națiunea noastră", în încercarea de a distrage atenția alegătorilor de la creșterea inflației și a criminalității și de la închiderea școlilor cu coronavirus.

Joe Biden va vorbi dintr-o secţiune a Capitoliului ocupată de mulţime

Președintele Biden - care rareori îl menționează pe predecesorul său - va vorbi joi dimineață în Statuary Hall, o secțiune a Capitoliului care a fost ocupată de mulțime.

Secretarul de presă al Casei Albe a declarat că discursul președintelui "va expune semnificația a ceea ce s-a întâmplat la Capitoliu și responsabilitatea singulară pe care o are președintele Trump pentru haosul și carnagiul la care am asistat. El va respinge minciunile răspândite de fostul președinte - în încercarea de a induce în eroare poporul american și pe proprii săi susținători, precum și de a distrage atenția de la rolul său în ceea ce s-a întâmplat".

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, va prezida un moment de reculegere la prânz în plenul Camerei.

O anchetă privind revolta este condusă de o comisie a Camerei. Comisia urmărește înregistrările telefonice, registrele vizitatorilor și alte documente ale Casei Albe care ar putea face lumină asupra evenimentelor care au condus la atacul asupra Congresului. Aceștia au emis citații legale pentru membrii cercului intim al lui Trump.

Procurorul general al SUA Merrick Garland a prezentat o actualizare a anchetei FBI în ajunul aniversării, calificând operațiunea forțelor de ordine drept "una dintre cele mai mari, mai complexe și mai intense în resurse investigații din istoria noastră".

"Acțiunile pe care le-am întreprins până acum nu vor fi ultimele", a spus el. "Vom urmări faptele oriunde ne vor conduce, deoarece 6 ianuarie a fost un atac fără precedent asupra sediului democrației noastre".

El a declarat că 140 de ofițeri de poliție au fost agresați, inclusiv unul care a fost bătut și electrocutat în mod repetat cu un pistol cu electroșocuri până când a făcut un atac de cord. Un altul a strigat după ajutor în timp ce mulțimea îl strivea între uși și era lovit cu propria armă, a declarat procurorul general, conform Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel