Își ara pământul și a găsit un inel de păr, din aur, vechi de peste 3.000 de ani
Un bărbat din Bistrița-Năsăud a găsit un inel de păr vechi de 3.000 de ani.
Un bărbat din comuna Matei, Bistrița-Năsăud, a găsit un obiect de aur, în timp ce-și ara pământul. Inelul, podoabă de păr, pare să fie vechi de peste 3.000 de ani. Bărbatul din Fântânele își ara pământul când a văzut ceva strălucind.
Obiectul găsit e din aur și a ajuns la Complexul Muzeal pentru studiere aprofundată.
”În data de 05.05.2022 un artefact din aur a fost predat instituției noastre. Obiectul a fost descoperit de către un bărbat din comună pe un teren arabil din satul Fântânele, la suprafață arăturii. Descoperirea pare a fi un inel de buclă, obiect folosit ca ornament pentru păr.
Astfel de descoperiri sunt rare în județul nostru, arheologul Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Dana Alexandra Valea declarând că, la o primă analiză, inelul se încadrează tipologic în faza târzie a epocii bronzului (1400-1200 î.Hr.).Conform prevederilor legale, artefactul a fost predat Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud pentru analize aprofundate” au scris cei de la Centrul Județean de Cultură Bistrița pe Facebook, conform Bistrițeanul.
Denumirea de „Machu Picchu” pare că a fost folosită greșit. Cum se numește, de fapt, celebrul sit arheologic
Vechiul oraș incaș pe care îl cunoaștem ca „Machu Picchu” ar trebui probabil numit „Picchu” sau „Huayna Picchu”, conform unei noi analize a documentelor istorice.
În 1911, când istoricul și exploratorul american Hiram Bingham a fost condus pentru prima dată la ruinele antice incașe, el a cerut unui proprietar de teren local să noteze numele locului în jurnalul său de teren.
În mijlocul paginii, fermierul local, pe nume Melchor Arteaga, a scris „Macho Pischo”, un cuvânt despre care Hiram a remarcat că suna mai degrabă ca „pecchu” când era rostit cu voce tare.
De atunci, acest nume a rămas. De mai bine de un secol, lumea a repetat această denumire de nenumărate ori și a scris-o pe hărți, în documente și în cărți de istorie.
La începutul secolului al XX-lea, ruinele incașe din Machu Picchu nu erau cunoscute de mulți localnici din regiunea Cusco. Munții de pe ambele părți ale orașului pierdut de mult erau însă foarte cunoscuți.
Vârful mic și abrupt din spatele ruinelor din majoritatea fotografiilor se numește „Huayna Picchu”, în timp ce vârful mai mare, înclinat spre sud, se numește „Machu Picchu”.
Chiar înainte ca Bingham să-și înceapă călătoria, un oraș incas numit „Huayna Picchu” era menționat într-un atlas din 1904, descoperit de un alt explorator (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News