Irak: Nouă „teroriști“ uciși în raiduri aeriene după un atac al Statului Islamic
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Armata irakiană a reușit să ucidă nouă teroriști, după un atac al Statului Islamic.

Bombardamente aeriene ale armatei irakiene au ucis sâmbătă nouă "terorişti" implicaţi într-un atac al grupării Stat Islamic (IS) care s-a soldat cu moartea a 11 militari în provincia Diyala în urmă cu o săptămână, au informat forţele de securitate, notează AFP.

Atacul nocturn de la 21 ianuarie, revendicat de SI pe canalele sale Telegram, a vizat o bază a armatei irakiene din regiunea Hawi al-Azim din estul Irakului. În total, au fost ucişi 11 militari, printre care un locotenent.

Referindu-se la acest atac pe care s-au angajat să-l "răzbune", forţele de securitate au indicat sâmbătă seara într-un comunicat că au "localizat locul exact la Hawi al-Azim unde se afla gruparea teroristă care a comis acest act criminal".

Comunicatul a adăugat că "trei lovituri precise efectuate de avioane F-16 irakiene au ucis până în prezent nouă elemente teroriste", precizând că "misiunea este în curs de desfăşurare".

După o ascensiune în putere fulgerătoare în 2014 în Irak şi Siria vecină şi cucerirea unor teritorii vaste, SI şi-a văzut autoproclamatul "califat" clătinându-se sub lovitura ofensivelor succesive din aceste două ţări.

Dar, în timp ce Irakul şi-a proclamat "victoria" împotriva SI la sfârşitul lui 2017, jihadiştii rămân o ameninţare şi continuă să efectueze atacuri ocazionale împotriva sătenilor şi a forţelor de securitate din nordul ţării, în special în regiunea Kirkuk şi în provinciile din Salah ad Din şi Diyala.

Organizaţia jihadistă "menţine o prezenţă în mare măsură clandestină în Irak şi Siria şi conduce o insurgenţă susţinută de ambele părţi ale frontierei dintre cele două ţări", potrivit unui raport ONU publicat anul trecut.

În aceste două ţări, organizaţia jihadistă ar dispune "în total de 10.000 de luptători activi", potrivit raportului citat de AFP, notează Agerpres.

Ucraina, tot mai îngrijorată. Kievul cere „vigilență și fermitate“ în negocierile Occidentului cu Putin

Autorităţile ucrainene au îndemnat sâmbătă Occidentul să dea dovadă de "vigilenţă şi fermitate" în negocierile lor cu Rusia, acuzată că a comasat trupe la frontiera cu Ucraina în vederea unei invazii, informează AFP.

Rusia dezminte orice plan în acest sens şi cere garanţii pentru securitatea sa, printre care respingerea unei aderări a Ucrainei la NATO, ceea ce SUA au refuzat săptămâna aceasta să facă într-o scrisoare scrisă adresată Moscovei, calea diplomatică rămânând cu toate acestea deschisă.

În timpul unei conversaţii telefonice cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a subliniat "importanţa de a fi vigilent şi ferm în contactele cu Rusia", potrivit unui comunicat al ministerului său. Kuleba a îndemnat la "promovarea unei reglementări politice şi diplomatice" în criza ruso-occidentală în jurul Ucrainei, în timp ce tensiunile se află într-un punct culminant (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel