Data publicării:

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, observație: Revoluțiile au distrus ideea că societatea poate funcționa precum un corp. S-a exagerat

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Mallcast
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a vorbit despre impactul revoluțiilor, plecând de la aspectul fundamental care ține de Evul Mediu.

"Evul Mediu a avut o idee excepțională, dincolo de întunecimile lui. A avut și aspecte condamnabile, evident. Ideea lui era că societatea, ca să funcționeze bine, trebuie să fie ca un corp. Și în acest corp erau trei grupuri mari: cei care luptă - bellatores, nobilimea, pentru a apăra interesele lor și ale celorlalte două grupuri; cei care se roagă - rugătorii, oratores; os, oris, în limba latină înseamnă gură.

Orator înseamnă cel care lucrează cu gura. Oratorii care se rugau lui Dumnezeu pentru binele lor, clerul, și pentru binele celorlalte două grupe. Și, în fine, al treilea grup - laboratores. Cei care muncesc pentru ei ca să producă hrana necesară și pentru celelalte două grupuri. În concepția unui om medieval occidental, în primul rând - că la noi nu a prea funcționat acest regim. Nu numai la noi, nici în alte părți, în Occident.

"S-a exagerat"

Câtă vreme societatea a fost ca un corp și s-au întrepătruns sarcinile fiecărui grup, lucrurile au mers foarte bine. Când au apărut conflictele, iar au mers bine, că fără conflict nu merge înainte societatea. Când conflictele s-au aplatizat, s-au născut în orașe, mai ales, ideile modernității și au apărut revoluțiile.

Revoluțiile au distrus ideea aceasta că societatea poate funcționa precum un corp, pentru că s-a exagerat. Cei de jos nu erau recunoscuți. Au apărut legile pentru toți și ideea de instituție care legaliza lucrurile. Evul Mediu a fost o lume a privilegiului, societatea modernă e o lume a legii și legea e egală pentru toți", spune Ioan-Aurel Pop, în podcastul Avangarda.

Youtube video image

Despre Ioan-Aurel Pop

Invitatul e un intelectual pe care fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, îl prețuiește foarte mult și care atunci când a deschis acest proiect, a avut încredere și bucurie să fie prima voce care răsună de la microfonul podcastului.

Invitatul ediției aniversare și speciale de Crăciun e profesor, părinte și prieten, și a educat generații întregi știind că istoria s-a scris și se scrie pe măsură ce o trăim. Nu e alergic la politică, dar pentru domnia sa, politica înseamnă lupta pentru putere, or marea sa pasiune a fost lupta pentru cunoaștere. Nu se supără că unii asumă că ar fi naționalist și conservator, câtă vreme a fi naționalist înseamnă a iubi țara, și a fi conservator presupune a proteja tradițiile.

Specialist în Evul Mediu, și totuși, unul dintre cei mai buni moderniști pe care îi cunoaștem. Nimeni nu unește în povești lumea veche și lumea nouă mai bine decât o face Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române. Iar duminică, în ajun de Crăciun, la aniversarea a doi ani ai podcastului Avangarda, publicul va asculta un dialog despre manierele, credințele și istoria unei Românii declinată prin toate timpurile istoriei: trecut, prezent și viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel