Data publicării:
Ce nu-i învață școala pe actori. Dorel Vișan atrage atenția: Nu înțeleg acest lucru! Profesorii mici nu pot
Actorul Dorel Vișan a vorbit despre esența actoriei și a tras atenția asupra unui aspect important.
"Actorul nu face roluri, ci reconstituie destine"
"Eu am o teorie, pe care am și lansat-o când predam la Institutul de Teatru - că actorul nu trebuie să facă roluri, ci să reconstituie destine. Actorul e un creator. Nu ce spunea Jan Kott, că actorul e o coadă de mătură. Nu! Actorul e un creator, pentru că numai din păcate el are mijloace foarte puține. Are același trup, aceeași voce și aceeași gândire. Atât. Nu are mai mult", a spus Dorel Vișab, în podcastul Avangarda.
"Eu am încercat întotdeauna să ies din mine. Actorii nu înțeleg acest lucru. Asta trebuie să te învețe școala de actorie. Să poți să ieși din tine, să poți gândi ca personajul. Dacă eu joc un hoț și eu sunt un om cinstit și gândesc ca mine, personajul nu va frapa, nu va intra în înțelegerea și conștiința, și convenția cu omul. Eu trebuie să gândesc ca hoțul și nu e ușor", a mai spus actorul.
"Numai o școală mare face elevi și studenți mari. Profesorii mici nu pot face"
"Numai o școală mare face elevi și studenți mari. Profesorii mici nu pot face. Sunt profesori care nu sunt meseriași - nu e actor... sau e actor prost, un actor care nu se descurcă, dar știe teoretic să predea, ce să facă ălalalt, studentul... astea sunt excepții! Dar, în general, cel care predă, cum zic eu, trebuie să știe unde e popa cu slujba", a spus Dorel Vișan.
Dorel Vișan, la Avangarda
Nu a păstrat niciodată în viața sa oamenii care nu l-au iubit: senin, a spus că "nu are rost”. A preferat, în schimb, să îi iubească pe toți cei care, la rândul lor, au în suflet un sâmbure de credință și dragostea pentru adevăr. Și-a ghidat viața după patru sfaturi fundamentale - două, primite de la părinți, celelalte, de la Maica Benedicta și Dan Hăulică. De la el a înțeles că "secretul vorbitului frumos este cunoașterea ca să învârți cuvintele”, dar de la Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta a aflat că a fi recunoscut ca om cultură e o noblețe care obligă.
Prin urmare, Dorel Vișan și-a antrenat mintea și a educat, la rândul său, generații, sub semnul devizei că un actor nu imită, ci reconstituie destine. Dacă i-a fost simplu sau nu, aflăm dintr-un nou episod al podcastului "Avangarda, cu Ionuț Vulpescu”, o întâlnire care cu siguranță va bucura publicul, de vreme ce episodul cu Dorel Vișan din sezonul anterior a atins un număr record de vizualizări. De această dată, dialogul dintre celebrul actor și fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, scoate la iveală detalii personale din viața lui Dorel Vișan, după o excursie inițiatică în Tibet și câteva convorbiri cu unul dintre asistenții lui Dalai-Lama.
De atunci, Dorel Vișan e convins că mintea îmbolnăvește trupul, dar că tot ei îi revine capacitatea de a-l vindeca. Exerciții de meditație și rețete naturiste de ameliorare a unor afecțiuni ne parvin de la Dorel Vișan, dezvăluite printre povești picante de viață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News