Instanța a decis: un copil aflat în comă de 3 luni va fi deconectat astăzi de la aparatele care îl țineau în viață
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Anna Shvets/ PEXELS
Fotografie de la Anna Shvets/ PEXELS
Medicii și instanța au decis: șansele de a ține copilul în viață sunt zero. Astăzi băiatul va fi deconectat de la aparatele medicale. Familia băiatului a invocat ”încălcarea dreptului internațional”.

În ciuda protestelor părinților, povestea lui Archie Battersbee se apropie de ultimul capitol. Băiatul de 12 ani se află în comă de luni de zile după ce a fost găsit inconștient pe 7 aprilie.

El a fost salvat la timp în acea zi, dar leziunile la nivelul creierului său au fost foarte grave. Din acea zi Archie nu s-a mai trezit și cazul lui a devenit de competența judecătorilor la care s-a adresat echipa medicală care îl tratează.

Pentru medici nu mai există nicio speranță să-l salveze: din acest motiv un judecător britanic a decis să le dea permisiunea să îl deconecteze de la aparatele care îl ține în viață pe micuțul Archie, în ciuda faptului că familia este împotrivă, relatează Europa Today.

Echipa de la Spitalul Regal din Londra care l-a tratat a fost cea care a mers în instanță, susținând că are suficiente dovezi pentru a demonstra că este vorba despre un diagnostic ireversibil al morții celulelor cerebrale, iar judecătorii au fost de acord cu medicii.

 

”Autorizez medicii să înceteze ventilația mecanică a lui Archie Battersbee”

Curtea de Apel Britanică a stabilit, ca hotărârea judecătorească de deconectare a băiatului de la aparatura medicală care îl menținea în viață să fie făcută  astăzi 2 august, la prânz.

Hotărârea a fost autorizată în trei trepte de judecată de către justiția britanică. Părinții lui Archie, Hollie și Paul, care încă mai cred într-o posibilă trezire în ciuda așteptărilor medicilor londonezi, s-au întors în instanță pentru a permite o revizuire a cazului de către Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Aceeași comisie a convenit în ultimele zile să evalueze apelul urgent prezentat de familie. Instanța s-a limitat însă să amâne până astăzi punerea în aplicare a deciziei de a scoate din priză  care prevedea inițial deconectarea ieri după-amiază. O afirmație puternic contestată de părinți, după ce avocatul lor a descris-o drept o potențială ”încălcare a dreptului internațional”.

”Autorizez medicii de la Royal London Hospital să înceteze ventilația mecanică a lui Archie Battersbee, să-l extubeze, să nu mai administreze medicamente și să nu încerce nicio resuscitare cardiopulmonară asupra lui atunci când încetează bătăile inimii sau efortul respirator. Pașii pe care i-am indicat mai sus sunt legitimi”, decretase în primă instanță judecătorul judecător Arbuthnot.

Potrivit hotărârii, ”dacă Archie rămâne sub ventilație mecanică, rezultatul probabil pentru el este moartea subită și perspectivele de recuperare sunt nule. Nu are nicio plăcere în viață și leziunile cerebrale sunt irecuperabile. Poziția lui nu se va îmbunătăți”.

Atacul mamei asupra medicilor și judecătorilor

Mama lui Archie, Hollie Dance, susținută de grupuri pro-viață, denunțase anterior refuzul de a acorda o prelungire substanțială drept abuz, revenind să arate cu degetul către medici și judecători care au fost acuzați că întocmit în scris un fel de ”ordonanță de execuție”, model de condamnare la moarte.

”Instinctul de mamă îmi spune că Archie este încă aici”, a spus femeia.

”Un diagnostic de moarte probabilă nu este suficient”, a adăugat Hollie, spunând că este ”dezgustată de atitudinea judecătorilor și a medicilor”, deoarece ”inima lui Archie încă bate” și el ”mi-a strâns mâna”. ”Atâta timp cât nu este voia lui Dumnezeu, nu voi accepta ca el să plece”, a declarat mama băiatului.

Strigătele ei de disperare au fost inutile. Câteva cazuri similare și recente, la fel de grave, s-au încheiat, conform legislației și unei practici consacrate în Regatul Unit, cu confirmarea definitivă a sentințelor în favoarea spitalelor care doreau să scoată din priză copii sau bebeluși, chiar și împotriva opoziției ireductibile a părinţii sau alte rude.

Citește și:

O mamă își urlă disperarea după ce judecătorii au decis deconectarea de la aparatele care îl țineau în viață pe a fiul ei în vârstă de 12 ani

Pentru medicii britanici nu mai există nicio speranță de a-l salva, așa că un judecător a decis să le dea permisiunea de a scoate ștecherul care îl ține în viață pe micuțul Archie Battersbee, în vârstă de 12 ani, în ciuda faptului că familia este împotrivă.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel