Data actualizării:
Data publicării:

Insolvența Nordis, cutremur pe piața imobiliară și-n alianța PSD - PNL. Acuzații: Proiect care limita avansul pentru un apartament la 10%, blocat de Vicol

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp

PNL o acuză pe Laura Vicol, soția asociatului majoritar Nordis, că a blocat, la Comisia Juridică, proiectul de lege care ar fi evitat ”țepuirea” cumpărătorilor. 

Tribunalul București a admis cererea de intrare în insolvență a dezvoltatorului imobiliar Nordis Management, la cererea unuia dintre creditori. Astăzi, este așteptată o astfel de decizie similară, ca și-n 10 octombrie să fie pe rol declanșarea concodatului preventiv. Lovitura pe piața imobiliară dată de insolvența Nordis este una semnificativă, fiind unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori din România, cu proiecte anunțate în mai multe zone din țară.

Scandalul are și iz politic, fiind legat de Laura Vicol, deputată PSD. Asociați majoritari ai Nordis Management fiind Răzvan Ciorbă, soțul acesteia, și Mapp Development/Emanuel Gheorghe Poștoacă,  fiecare având câte 46% din părțile sociale. 

”Reprezentanții Nordis Group contestă decizia judecătorilor care au admis cererea de insolvență pentru una dintre firmele administrate în cadrul grupului, în condițiile în care considera ca mare parte dintre solicitanți nu au dobândit calitatea de creditor îndreptățit să participe la procedura de solicitare a intrării în insolvență și dorește să continue planul pe care îl au pentru toate proiectele din portofoliu” arată o primă reacție a companiei. 

Pe scurt, Nordis Group anunță că proiectele merg înainte și că insolvența uneia din firmele grupului nu înseamnă mai mult decât reorganizare. Nordis are în lucru ansamblurile hoteliere și rezidențiale Nordis Mamaia, Nordis Sinaia și Nordis Brașov

Procurorii DIICOT ar fi deschis un dosar în care este cercetată afacerea Nordis, citează, pe surse, G4Media. Dosarul a fost deschis în urmă cu un an în urma autosesizării procurorilor și este in rem, ceea ce înseamnă că el privește fapte și nu persoane. Procurorii investighează infracțiuni precum constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare.

În urma informațiilor din media despre soțul său, Laura Vicol a demisionat de la conducerea comisiei juridice din Camera Deputaților. 

Se pare, conform unei investigații Recorder, că, în aceste momente, sunt oameni care au plătit avansul pentru apartamente către Nordis, prin contracte de promisiune, și care nu au perspectiva intrării în spațiu, respectiv ei ar fi dat avansul pentru un apartament despre care consideră că nu-l vor mai primi niciodată. ”Le-am spus, uite, apelez la voi, pe cale amiabilă, omenește, vă rog frumos chiar, faceți o mică excepție. Sunt diagnosticat cu leucemie, poate faceți o excepție în cazul ăsta, să-mi restituiți avansul dat, că e clar, o știm cu toții că corpul 6 probabil se va ridica în 2035. Eu am nevoie de cash, de bani pentru tratament și... fără răspuns” a spus un client Nordis pentru Recorder.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trebuie schimbată legislația ca astfel de lucruri să nu se mai poată întâmpla, precizând că nu a avut o discuție cu Laura Vicol, dar nici nu vede vreo legislație care să o avantajeze. 

În paralel, PNL a dat un comunicat de presă prin care cere să i se susțină, de urgență, un proiect de lege, depus din 2019, care ar fi evitat ce se întâmplă astăzi cu Nordis. ”Scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiți reclamă ca au fost țepuiți, de o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputaților, nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal. Este vorba de o inițiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat și care printre altele prevede, ca un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiți decât cu avizul responsabilului tehnic al construcției” arată comunicatul PNL. 

PNL acuză că proiectul ar fi fost blocat la Comisia Juridică condusă, până ieri, de deputata PSD, Laura Vicol. ”De ce un proiect de lege care apără interesele cumpărătorilor de bună credință și lupta împotriva celor care dau țepe imobiliare nu trece de comisia juridică și nu este votat de Parlament este acum destul de clar, în urma scandalului Nordis” conchide comunicatul de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel