Inscripție veche de 3.000 de ani, descoperită în Grecia
Arheologii au descoperit în Grecia o plăcuţă de argilă arsă pe care se află o inscripţie veche de aproximativ 3.000 de ani, fiind cel mai vechi înscris descoperit până în prezent în Europa.
Plăcuţa de argilă arsă a fost descoperită cu ocazia săpăturilor arheologice pe un deal din apropiere de Iklena, un mic sat din regiunea Messene, la 300 de kilometri sud-vest de Atena şi este, conform estimărilor, un document financiar ce provine dintr-un vechi oraş micenian, conform arheologului Michael Cosmopoulos. Această inscripţie este cu un secol mai veche decât o tăbliţă de lut similară descoperită tot în Grecia, potrivit Agerpres. "Este cea mai veche tăbliţă descoperită în Grecia şi în toată Europa. Pe una dintre feţele plăcuţei se află nume şi cifre iar pe cealaltă parte se află un verb care poate însemna a confecţiona", a mai precizat el.
Inscripţia este făcută într-un sistem de scriere folosit de micenieni în Epoca Bronzului (1.600 de ani î.d.Hr.), într-o perioadă contemporană celebrului asediu al Troiei descris de Homer în Iliada. Săpăturile, supervizate de Şcoala de Arheologie din Atena şi finanţate de National Georgraphic Society, au început în 2006 şi au dus la descoperirea unei structuri mari, cu pereţi imenşi decoraţi cu fresce şi cu un sistem de drenaj al apei avansat, datând din perioada 1550-1440 î.d.Hr.
Conform lui Michael Cosmopoulos, care coordonează săpăturile, situl a fost distrus probabil în jurul anului 1400 î.d.Hr. şi apoi a fost invadat de regatul vecin Pylos, al cărui rege Nestor este menţionat în Iliada.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News