Data publicării:
”India merge pe jos acasă”. CATASTROFĂ umană: Vom muri înainte să ne lovească coronavirusul
Corespondenţii BBC au luat legătura cu câțiva cetățeni indieni, care au descris situația dramatică din India. Iată cum poate transforma pandemia COVID-19 o carantină, într-o criză umanitară, dar și cum ar putea deveni India noul epicentru al COVID-19.
India, țară cu 1,3 miliarde de oameni, a raportat până astăzi 1.590 de cazuri de infectare cu COVID-19, iar populația se așteaptă la ce este mai rău în următoarea perioadă. În plus, presa britanică concluzionează că ceea ce pare a fi o carantină pentru salvarea vieților se poate transforma într-o criză umanitară.
În urma decretării stării de urgență, oamenii nu au voie să iasă din casă decât pentru a-şi cumpăra alimente estenţiale sau medicamente, transportul public a fost suspendat, foarte multe firme şi fabrici au fost închise, iar adunările publice sunt interzise.
Tragedie umană și criză umanitară
Situaţia din India nu arată foarte bine, iar totul se poate transforma într-o tragedie umană, dacă situaţia pandemiei de COVID-19 se va înrăutăţi. Deși India are 1.590 de cazuri oficiale de infecţie, experţii se tem că numărul real este mult mai mare din cauza numărului redus de testări. În plus, pandemia din India, una dintre cele mai dens populate țări din lume, ar putea duce la o catastrofă, spun specialiștii.
„Milioane de muncitori fug din oraşele închise şi se refugiază în satele de unde provin. Aceştia sunt coloana vertebrală a economiei mari din India. Ei construiesc case, gătesc mâncare, livrează mâncare, fabrică maşini, se ocupă cu instalaţiile sanitare. Am mers ziua şi noaptea. Ce opţiune am avut? Am bani puţini şi am rămas aproape fără mâncare", a spus un cetăţean indian, pentru BBC.
Pandemia de COVID-19, asemănătoare cu partiția sângeroasă din 1947
Întreaga situație din India și imaginile cu exodul muncitorilor amintesc de fuga refugiaților de la partiția sângeroasă din 1947, când aproximativ 15 milioane de oameni au migrat în Pakistan. În acest moment, pentru milioanele de oameni săraci care trebuie să muncească zilnic pentru a se hrăni și întreține, distanțarea socială este un privilegiu.
Din aceste motive, aceștia au început să meargă pe jos acasă, indiferent de numărul de kilometri pe care îi au de parcurs, sub sloganul "India merge pe jos acasă", așa cum a titrat presa.
Spre exemplu, un muncitor în construcții a pornit pe jos spre casă, un drum de cca. 700 de kilometri, împreună cu copilul său de 5 ani. „Atunci când soarele apune, ne oprim și dormim", a spus bărbatul.
„Vom muri înainte să ne lovească coronavirusul"
Ce este mai dramatic este că cei mai mulți dintre oameni nici nu mai ajung acasă.
Un bărbat de 39 de ani care a pornit într-o călătorie de 300 de kilometri a acuzat dureri în piept, s-a prăbușit la pământ și a murit pe loc, iar altul, în vârstă de 62 de ani, care tocmai părăsise spitalul, a murit de epuizare imediat ce a ajuns acasă, citează BBC.
„Vom muri înainte să ne lovească coronavirusul", a spus un tânăr de 26 de ani, muncitor într-o fabrică de automobile.
India's total lockdown of more than a billion people is actually forcing thousands to risk spreading covid-19 to rural areas. pic.twitter.com/Tjr1tuRwJM
— In the NOW (@inthenow) March 31, 2020
Millions of Indians have been left on the road due to decision of curfew/lockdown. According to the Guardian "india racked by greatest exodus since partition due to coronavirus " . Let PM Khan to run the country/decide what to do best who has all the information. #COVID pic.twitter.com/V6NMFmu8rP
— Brigadier Masud Ahmad Khan - Retd (@MasudAKhan6) March 31, 2020
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News