Președintele Chinei, Xi Jinping, a spus dacă va colabora cu Donald Trump, președintele ales al SUA
Xi Jinping, președintele Chinei, a făcut declarații cu privire la viitorul președinte al SUA, Donald Trump.
Liderul chinez Xi Jinping a declarat că va colabora cu viitorul președinte al SUA, Donald Trump, în cadrul ultimei sale întâlniri cu actualul lider american Joe Biden.
Însă președintele Xi a profitat, de asemenea, de ocazie pentru a declara obiectivele Chinei în ceea ce pare a fi un mesaj către Donald Trump și următoarea administrație de la Washington.
Într-un raport detaliat al reuniunii, publicat ulterior, Beijingul a declarat că președintele Xi a subliniat că „un nou Război Rece nu ar trebui purtat și nu poate fi câștigat. Contenirea Chinei este imprudentă, inacceptabilă și sortită eșecului”.
Xi a mai spus că o relație stabilă între China și Statele Unite este „esențială pentru ambele părți și pentru lume”.
Cei doi s-au întâlnit sâmbătă în marja summitului anual al Cooperării Economice Asia-Pacific (Apec) din Peru, unde au recunoscut „urcușurile și coborâșurile” relațiilor în cei patru ani de mandat ai lui Biden.
Vorbind la întâlnirea de sâmbătă, liderul chinez a declarat că, dacă SUA și China „se tratează reciproc ca adversari sau dușmani, se angajează într-o competiție vicioasă și în prejudicii reciproce, relațiile China-SUA vor suferi eșecuri sau chiar regresii”.
Obiectivul Beijingului
El a adăugat că obiectivul Beijingului de a avea o relație stabilă cu Washingtonul va rămâne neschimbat și că va colabora cu noua administrație americană „pentru a menține comunicarea, a extinde cooperarea și a gestiona diferențele”.
Biden, între timp, a declarat despre competiția strategică dintre cele două puteri globale că nu ar trebui să degenereze în război.
„Cele două țări ale noastre nu pot lăsa ca această competiție să degenereze în conflict. Aceasta este responsabilitatea noastră și, în ultimii patru ani, cred că am dovedit că este posibil să avem această relație”, a spus Biden.
Ambii lideri au subliniat progresele înregistrate în reducerea tensiunilor pe teme precum comerțul și Taiwanul.
Analiștii spun că relațiile dintre SUA și China ar putea deveni mai volatile atunci când Trump va reveni în funcție peste două luni, din cauza unor factori precum promisiunea de a crește tarifele la importurile din China.
Președintele ales a promis tarife de 60% la toate importurile din China.
În timpul primului său mandat, Trump a catalogat Beijingul drept un „concurent strategic”. Relațiile s-au înrăutățit atunci când, în timpul pandemiei, a catalogat Covid-ul drept un „virus chinezesc”.
În timpul mandatului lui Biden, relațiile cu China au cunoscut unele răbufniri, inclusiv o saga a baloanelor spion și demonstrații ale puterii de foc militare chineze în jurul Taiwanului, declanșate de vizita unui înalt oficial american.
Cu toate acestea, administrația Biden și-a propus să „gestioneze în mod responsabil” rivalitatea cu Beijingul după primul mandat al lui Trump.
Imprevizibilitatea lui Trump
Potrivit analiștilor, Beijingul va fi probabil cel mai îngrijorat de imprevizibilitatea președintelui ales.
„Chinezii sunt pregătiți să negocieze și să facă înțelegeri și, probabil, speră la un angajament timpuriu cu echipa lui Trump pentru a discuta despre potențiale tranzacții”, a declarat Bonnie Glaser, director general al Programului Indo-Pacific al German Marshall Fund's.
„În același timp, însă, sunt gata să riposteze dacă Trump insistă să impună Chinei tarife mai mari”, a mai precizat Glaser.
Ea a adăugat că China ar putea fi, de asemenea, „probabil îngrijorată de faptul că nu dispun de canale secundare fiabile pentru a influența politica lui Trump”.
Biden a recunoscut sâmbătă că au existat întotdeauna dezacorduri cu Xi, dar a adăugat că discuțiile dintre el și liderul chinez au fost „sincere”.
Cei doi au avut trei întâlniri față în față în timpul mandatului lui Biden la Casa Albă, inclusiv un summit cheie anul trecut la San Francisco, unde ambele părți au ajuns la acorduri privind combaterea narcoticelor și schimbările climatice.
Dar Casa Albă condusă de Biden a continuat, de asemenea, să aplice tarifele din era Trump. În mai, guvernul său a impus taxe vamale care vizează automobilele electrice, panourile solare și oțelurile din China.
De asemenea, a consolidat alianțele de apărare din Asia și Pacific pentru a contracara asertivitatea crescândă a Chinei în regiune. Președintele demisionar a declarat, de asemenea, că SUA ar apăra Taiwanul în cazul în care acesta ar fi invadat de China, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News