Incendiu Valencia. Mărturia Adrianei Banu, administratorul blocului. Cine este eroul despre care nu vorbește nimeni. "O imagine care cu greu poate fi digerată"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Află în articol ce spune Adriana Banu, administratorul blocului care a ars în Valencia.

Administratorul clădirii care a ars în Valencia joi seară este o româncă. Femeia se numește Adriana Banu şi a făcut mai multe declarații pentru Cope Valencia despre această tragedie. Se pare că în incendiul devastator care a cuprins blocul de 14 etaje din cartierul Campanar din Valencia a fost distrusă și casa ei.

"Este un peisaj dezolant, o imagine care cu greu poate fi digerată", a spus femeia pentru presa locală.

Eroul care a salvat zeci de oameni

Femeia a spus că aflat despre incendiu atunci când a primit un telefon de la intendent şi de la un vecin care locuia într-o clădire de alături, care i-au spus că blocul a fost cuprins de flăcări, iar pompierii au fost deja chemați la fața locului. De altfel, se pare că datorită intendentului clădirii foarte mulți oameni au fost salvați, asta pentru că Julián a mers din ușă în ușă pentru a-i alerta pe locatari.

"Vecinii care au auzit despre asta au ieşit imediat afară. Familii cu copii, pentru că tocmai era timpul să se întoarcă de la şcoală. Eu şi fiicele mele suntem bine, ele au stat la un coleg, iar noi am plecat în altă parte, dar nu am putut să dormim. Este o situaţie dezolantă", a spus Adriana, cu lacrimi în ochi.

Femeia a mai spus că "era foarte vânt şi focul s-a răspândit foarte repede".

Materialele folosite la construcția clădirii

Adriana este managerul companiei care administrează imobilul în care a izbucnit incendiul și spune că deși în această calitate a încercat de mai multe ori să obțină planurile imobilului de la firma de arhitecți care a proiectat clădirea, nu le-a primit, deși se oferise chiar să plătească pentru ele.

Întrebată de sursa citată din ce tip de material a fost făcută fațada clădirii, aceasta a spus că ar fi vorba despre un material numit „alucobond”, un compozit de aluminiu deosebit de apreciat pentru raportul atractiv greutate/volum. Potrivit specificaţiilor tehnice, aceste plăci sunt fixate direct pe cadrul de aluminiu cu ajutorul niturilor şi şuruburilor sau cu ajutorul unui sistem care asigură o instalare rapidă. Se spune că aceste panouri ar fi ignifuge, uşoare şi uşor de asamblat, oferind o rigiditate şi o planeitate excelente. Totodată, se susține că ele se caracterizează prin rezistenţa lor la intemperii, asigurând o durabilitate excepţională pentru aplicaţii în exterior.

Totuși, potrivit Adrianei, acest compozit din aluminiu "a avut o vată minerală în spatele faţadei pentru a asigura izolarea clădirii". Vata minerală este un material utilizat ca izolator termic în construcţii şi în industrie. Este un tip de vată minerală produsă din roci naturale, cum ar fi bazaltul.

Românca spune că blocul nu era racordat la gaz şi toată energia era pe bază electrică, iar din acest motiv crede că unul dintre materialele folosite la construcţia clădirii ar fi ajutat la propagarea rapidă a incendiului. Potrivit ei, stratul de fibră de sub fațadă ar fi putut fi inflamabil.

Reamintim că un incendiu devastator a cuprins, joi, o clădire de 14 etaje din cartierul Campanar din Valencia. Potrivit bilanțului provizoriu, zece persoane au murit, iar alte 15 sunt date dispărute. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel