Actele necesare românilor din diaspora pentru votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale şi parlamentare
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Ministerul Afacerilor Externe a transmis luni că a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului cu privire la documentele care atestă reşedinţa în străinătate a cetăţenilor români, pentru a-și putea exercita dreptul de vot prin corespondenţă la alegerile preziențiale sau la alegerile parlamentare. 

Lista documentelor care atestă dreptul legal de şedere în străinătate poate fi consultată pe site-ul MAE. www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/pdf_2024/2024.03.07_omae_373-2024_mof_al_ro_178_din_07.03.2024.pdf .

La alegerile prezidențiale, dar şi la alegerile parlamentare pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor, cetăţenii români cu drept de vot, care au domiciliul sau reşedinţa în diaspora îşi pot exercita dreptul de vot şi prin corespondenţă.

Acest lucru se face prin înscrierea pe un formular online aflat pe un site administrat de Autoritatea Electorală Permanentă (www.votstrainatate.ro), începând cu 1 aprilie 2024, transmite MAE.

Pentru a se putea înregistra cu opţiunea votului prin corespondenţă, votanții români din străinătate trebuie să încarce pe acest site şi o copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedeşte dreptul legal de şedere, eliberat de autorităţile statului de reşedinţă.

Totodată, la alegerile pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor, cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate pot vota la secţiile de votare organizate în afara ţării doar dacă prezintă un document eliberat de autorităţile străine care arată dreptul legal de şedere în ţara respectivă. Ministerul Afacerilor Externe menționează faptul că la alegerile pentru Parlamentul European nu este reglementat cadrul legal pentru a-și exercita dreptul de vot prin corespondenţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel