Ucraina a reacționat după solicitarea Papei Franscisc de negociere cu Rusia: Nu vom înălța niciodată alte drapele
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @inguskruklitis
FOTO: Freepik @inguskruklitis
Papa Francisc a pledat pentru ”negociere” între Ucraina și Rusia, însă Kievul susține că ”trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul”.

Ambasada Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun i-a răspuns duminică Papei Francisc că în al Doilea Război Mondial nimeni nu a vorbit ”despre negocieri de pace cu Hitler”, după ce suveranul pontif i-a sugerat Kievului într-un interviu să aibă curajul să negocieze cu Rusia pentru încheierea războiului declanșat de aceasta din urmă, scrie Agerpres.

”Este foarte important să fim clari! Când vorbim despre al Treilea Război Mondial, ceea ce avem acum, trebuie să învățăm lecțiile celui celui de-al Doilea Război Mondial”, a scris misiunea diplomatică ucraineană pe rețelele de socializare.



”A vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler și de steag alb pentru a-l mulțumi? Deci, lecția este una singură: dacă vrem să se termine războiul, trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul”, a susținut ambasada ucraineană.

Papa Francisc a pledat pentru ”negociere”

Într-un interviu acordat radio-televiziunii elvețiene, din care sâmbătă au fost publicate deocamdată doar extrase, Papa Francisc a pledat pentru ”negociere”, care este un ”cuvânt curajos”.

”Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a remarcat suveranul pontif. ”Cred că cel mai puternic este acela care vede situația, se gândește la oameni și are curajul steagului alb și negociază. Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaționale. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos” și ”a negocia nu înseamnă niciodată să te predai”, a explicat Papa Francisc.

După publicarea acestor extrase, biroul său de presă a precizat că el s-a referit la negociere, nicidecum nu a sugerat Ucrainei să se predea în fața Rusiei, în urma confuziei provocate de folosirea în interviu a expresiei ”steag alb”. Papa a folosit această expresie ”pentru a indica prin ea încetarea ostilităților, armistițiul cu scopul de a negocia”, a clarificat purtătorul său de cuvânt, Matteo Bruni.

În pofida acestor precizări, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a criticat la rândul său declarațiile suveranului pontif și a promis că niciodată Kievul nu se va preda în fața Moscovei. ”Drapelul nostru este galben și albastru. Este drapelul sub care noi trăim, vom muri și vom triumfa. Nu vom înălța niciodată alte drapele”, a scris Kuleba pe rețeaua socială X.

Citește și: Papa Francisc spune că războiul, în sine, este "o crimă împotriva umanităţii"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel