Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Incendiu bloc Sector 5 fără autorizație de construcție. Arhitectul Pătrașcu, observație-cheie

Autor: Bogdan Cotigă | Categorie: Stiri
WhatsApp

Fostul arhitect șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a explicat pentru DC News care sunt cauzele pentru care un bloc ca cel din Sectorul 5 care a luat foc a putut fi ridicat chiar dacă nu a respectat legislația în materie de construcții. 

Arhitectul ne-a spus că teoretic blocul respectiv nu putea fi finalizat dacă nu respecta legea și dacă autoritățile nu tolerau situația, dar practic acest lucru se poate întâmpla și nu este singurul caz din Capitală. "Teoretic nu ar fi putut să se ajungă la această situație. Neștiind în detaliu cazul, la prima vedere, este plin de ilegalități și probabil s-a ajuns aici și cu concursul unor funcționari din structurile primăriei. Practic se poate ajunge aici din lipsa de fermitate a poliției locale pentru că acolo se face controlul. Probabil că s-a branșat la curent pe alimentare de șantier și așa aveau curent în bloc. Un alt exemplu: o construcție pe strada Tipografilor, ridicată pe magistrala de apă a Bucureștiului. S-a încercat demolarea, a ieșit cu circ și așa construcția e în picioare, de 15 ani", ne-a spus Pătrașcu.

Legea, dusă în derizoriu

Pătrașcu a explicat și că, de multe ori, nici organele de cercetare penală nu mai reacționează pentru că sunt mii de reclamații care în teren se dovedesc a fi niște absurdități.

"Pe de altă parte, mai este o problemă. S-a dus și în derizoriu situația din cauza unor situații absurde care sunt reclamate mereu. De exemplu, se pedepsește și dacă într-o clădire în zona protejată ai schimbat clanța de la ușă sau ai pus gresie în baie fără autorizație, ceea ce e absurd. Când am plecat în primărie erau 3000 de plângeri penale soluționate cu NUP pe cazuri de genul asta când vecinul a reclamat lucruri de genul acesta. Sunt și cazuri dramatice, dar majoritatea sunt așa”, a zis Gheorghe Pătrașcu.

Oameni răniți în incendiu

Un bloc din Sectorul 5, despre care s-a aflat că a fost construit fără respectarea legislației în construcții, a luat foc săptămâna trecută.  Flăcările au fost reduse ca intensitate pe cele două capete ale blocului, dar s-au manifestat intens în zona centrală, care nu a putut fi acoperită integral de jeturile de apă, solicitându-se sprijin Apa Nova pentru suplimentarea presiunii pe reţeaua de hidranţi. Conform ISU Bucureşti-Ilfov, în total sunt cinci persoane cărora le-a fost acordat primul ajutor de echipajele SMURD, fiind vorba de doi pompieri şi trei civili. Dintre acestea, un pompier cu o plagă la membrul inferior, respectiv o femeie cu expunere la fum au fost transportaţi la Spitalul Bagdasar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel