Data publicării:

În cât timp se prescrie o datorie la ANAF

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Când se prescriu datoriile la ANAF sau la bancă pentru persoane fizice? Iată ce spune legislația despre ștergerea automată a datoriilor.

Nu puţini sunt românii care acumulează datorii la ANAF în mod constant. Nici nu-i de mirare, având în vedere că unii trăiesc din credite şi împrumuturi la bancă.

Legislația stabilește un termen de 5 ani pentru achitarea datoriilor către ANAF, însă există circumstanțe în care aplicarea acestei legi poate varia. Se pare că termenul de 5 ani nu se calculează strict pe baza calendarului, ci se ia în considerare un alt criteriu. Conform informațiilor disponibile, perioada efectivă începe din data de 1 iulie a anului următor față de cel în care s-a generat obligația fiscală. Cu alte cuvinte, dacă cineva are o datorie fiscală din anul 2022, cei 5 ani se numără începând cu 1 iulie 2023, astfel încât prescripția intervine efectiv începând cu 1 iulie 2028.

Când vine vorba despre datoriile către asociația de proprietari, se pare că termenul de prescriere este mai scurt, de doar 3 ani. Acest lucru este valabil în absența documentelor care să stabilească altfel. Pentru datoriile către alte instituții, cum ar fi cele care furnizează diverse servicii, se aplică, de asemenea, un termen de prescriere de 3 ani.

De menționat că, la 60 de zile după ce a trecut termenul de plată pentru o factură, banca poate începe procedura de executare silită a plății respective. Însă, dacă în decursul celor 3 ani de la acel moment, instituția bancară nu inițiază executarea silită, atunci putem vorbi despre prescrierea datoriei. Totuși, în cazul în care banca solicită efectuarea procedurii de executare silită a plății, termenul de prescriere se suspendă și nu se mai aplică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel