Data actualizării:
Data publicării:

Ștafeta Veteranilor ajunge la Palatul Elisabeta

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Invictus România
foto: Invictus România

Ștafeta Veteranilor Invictusa  ajuns la a XI-a ediție.

Joi, 17 octombrie 2024, la ora 10, în fața Palatului Elisabeta, ASR Principele Radu va primi, în numele Majestății Sale Margareta, militarii participanți la Ștafeta Veteranilor. Ștafeta va fi predată mai departe alergătorilor.

Ștafeta Veteranilor Invictus, ajunsă la a XI-a ediție, se desfășoară anul acesta în perioada 4-25 octombrie. Mai multe informații legate de evenimentele viitoare se găsesc pe site-ul invictusromania.ro.

Evenimentul este organizat anual, la nivel naţional, de către Asociația Voluntarilor Invictus, cu scopul de a promova eroii de ieri și de astăzi, prin intermediul sportului. Asociația Voluntarilor Invictus se află sub Înaltul Patronaj al ASR Principelui Radu, se arată într-un comunicat oficial.

Peste 1000 de voluntari Invictus, civili și militari din întregul Sistem Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, purtători ai ştafetei, alergători şi ciclişti, vor parcurge mai bine de 3500 de kilometri, pe trei trasee – albastru, galben şi roşu.

Cel mai important moment va avea loc de Ziua Armatei, pe 25 octombrie, la Carei, unde Ştafeta Veteranilor Invictus va prezenta simbolic onorul tuturor eroilor de ieri și de astăzi.

Voluntarii Invictus sunt sprijiniți, ca în fiecare an, de către autoritățile centrale și locale, printre care Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne. Pe întregul traseu, participanţii vor fi însoţiţi de echipaje de poliţie militară.

Cum a apărut această ștafetă

Istoria Invictus România începe în anul 2014, atunci când un grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri Invictus sub patronajul prințului Harry şi-au propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care se cuvine luptătorilor răniţi în acţiuni militare. Ideea ca România să participe la Invictus Games a prins astfel contur. Prin eforturile unui grup de oameni capabili să facă diferența, să schimbe, să motiveze și să inspire, Invictus a devenit un proiect de voluntariat care unește mediul militar cu cel civil.

Ștafeta Veteranilor Invictus este un eveniment organizat în România, care onorează veteranii de război și militarii răniți în teatrele de operațiuni. Această ștafetă este parte din mișcarea Invictus, un proiect internațional dedicat sprijinului și recunoașterii eroilor care au suferit răni în timpul misiunilor militare.

Evenimentul presupune alergători, majoritatea voluntari sau membri ai Forțelor Armate, care parcurg distanțe semnificative, purtând drapele tricolore, pe trasee simbolice care traversează mai multe orașe din România. De-a lungul drumului, se opresc la diferite monumente și locuri istorice pentru a aduce omagiu celor care au luptat pentru țară.

Scopul Ștafetei Veteranilor Invictus este de a sensibiliza publicul cu privire la sacrificiile făcute de veterani și de a promova valorile curajului, sacrificiului și solidarității. De asemenea, ștafeta servește drept pregătire și susținere morală pentru echipa Invictus România, care participă la competițiile internaționale Invictus Games, dedicate militarilor răniți.

Duatlonul Regal Invictus Curtea de Argeș – 9 Noiembrie 2024

11 Noiembrie – zi cu dublă semnificație

La data de 11 noiembrie 1918, cunoscută în istoria modernă ca Ziua Armistiţiului, forţele aliate au semnat pacea cu Germania, marcând astfel încheierea oficială a Primului Război Mondial.

Opt decenii mai târziu, ca urmare a participării României la ISAF-cea mai amplă operațiune NATO sub egida ONU, la data de 11 noiembrie 2003 cădea la datorie sublocotenentul (PM) Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat pe timpul executării unei misiuni în teatrul de operații Afganistan. Acesta a fost împuşcat în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla.

Astfel, în 2014, în semn de recunoaştere a meritelor militarilor români care au reprezentat cu cinste țara pe timpul executării misiunilor din teatrele de operaţii, ziua de 11 noiembrie este declarată oficial „Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații”.

Prima ediție a Duatlonului de la Curtea de Argeș a avut loc la data de 11 noiembrie 2017, fiecare ediție ce a urmat aducând un suflu nou, în vederea realizării obiectivului principal: acela de a pune Curtea de Argeș pe harta competițiilor sportive din România și de a contribui la promovarea zonei, a locuitorilor acesteia și a frumuseții orașului care poartă cu sine secole de istorie, civilizație și cultură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel