Harta vulnerabilităţii Bucureştiului. Apa de 3,3 metri la Eroilor, dacă se revarsă Lacul Morii
În “Conceptul strategic București 2035”, document asumat de Primăria Generală a Municipiului București, la capitolul Orașul Durabil este analizată, printre altele, expunerea Capitalei la dezastrele naturale. Între factorii de risc este menționat și hazardul hidrologic, cu referire la digul Lacul Morii. Dacă acesta s-ar rupe, apa ar ajunge pana la intrarea pe Autostrada Soarelui.
Un lucru dovedit de testul timpului este ca în cazul unor ploi torenţiale, zonele inundabile în Bucureşti sunt Giuleşti-Sârbi, Bulevardul Iuliu Maniu, Apărătorii Patriei, Progresului şi 1,5 kilometri de pe Şoseaua Alexandriei. Plecând de la acest aspect, în urmă cu aproape un an, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat că în cazul unor ploi torentiale, Capitala ar putea fi inundată din cauza Lacului Morii. Scenariul cel mai negru, susținea edilul-șef, ar fi fost cel în care o mare parte a Capitalei s-ar inunda iar apa ar putea ajunge până la etajul 3 al Spitalului Universitar, “dacă se rupe barajul de la Ciurel”.
“Dacă numai se crapă atunci poți sa dai drumul la apă în timp util ca să nu se rupă de tot. Există debușeuri și pentru Dâmbovița, există și pentru salba de lacuri, dar asta nu înseamnă că stai și dormi ca să ajungi în situațiile astea pe care nu și le dorește nimeni“, spunea Oprescu la vremea respectivă.
Sorin Gabrea, fost arhitect-şef al Capitalei, crede şi el că situaţia de la Lacul Morii este una periculoasă: “acolo sunt şi diguri făcute din pământ, iar rozătoarele le slăbesc făcându-şi galerii prin el. Apa se poate infiltra apoi, slăbind rezistenţa” – a declarat arhitectul pentru B365.ro.
Inundațiile care ar putea duce la epidemii
În “Conceptul strategic București 2035”, document asumat de Primăria București și făcut public în urmă cu două săptămâni, se aduce în discuție hazardul hidrologic. Mai exact, scenariul în care barajul Ciurel ar ceda și ar inunda Capitala. „În ceea ce privește pericolele hidrologice, ele se referă la toate tipurile de vulnerabilități. În centrul orașului, expunerea la creșteri sau la o ruptură a barajului Lacului Morii la est este punctual agravată de vechimea și sub-dimensionarea rețelei de evacuare: cartierele cele mai sensibile sunt inundate imediat ce intensitatea precipitațiilor depășește 50-60 mm pe oră”, se arată în documentul primăriei care citează la rândul său un studiu al unor cercetători de la Universitatea din Lyon. Mai exact, este vorba despre cartierele mărginașe care nu dispun de rețea de scurgere și de evacuare a apelor și care sunt cele mai expuse la riscul de inundații.
citeşte mai departe pe b365.realitatea.net
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News