Guvernul Suediei, doborât prin moțiune de cenzură
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Parlamentul suedez a reușit să demită guvernul, luni, 21 iunie.

Potrivit BBC, Parlamentul Suediei a trecut o moțiune de cenzură împotriva premierului Stefan Lofven. 181 din cei 349 de parlamentari suedezi au votat pentru moțiune, în timp ce alți 51 s-au abținut. Este prima dată când un prim-ministru este demis prin moțiune de cenzură în țara nordică. Acum, liderul social-democrat are o săptămână să își depună mandatul sau să facă alegeri anticipate.

Decizia în privința șefului executivului suedez a venit după ce partidul de stânga din această țară și-a retras susținerea pentru coaliția de guvernare a social-democraților cu Partidul Verde, o alianță minoritară. Dacă premierul decide să renunțe la funcție, conducătorul parlamentului va începe negocierile cu toate partidele pentru a forma o majoritate pentru un nou guvern.

Cum s-a ajuns ca socialiștii să ceară moțiunea de cenzură

Partidul de stânga din Suedia, Vänsterpartiet, a cerut moțiunea de cenzură săptămâna trecută, după o dispută în privința încetării plafonării chiriei pentru apartamentele proaspăt construite. Chiar dacă partidul din care face parte Lofven nu susține o astfel de măsură, social-democrații au fost de acord să ia în calcul acest plan pentru a face pe plac opoziției. Moțiunea de cenzură a fost propusă de democrații suedezi și a fost susținută de alte două partide de opoziție de centru-dreapta. Orice nou guvern va conduce țara până în septembrie 2022, atunci când sunt programate alegeri generale.

Subiectul eliminării sau menținerii plafonului pentru chirii a fost intens dezbătut public în Suedia, fiindcă există în prezent ofertă limitată pentru locuință. Însă, până săptămâna trecută, puțini analiști politici și-ar fi închipuit că acest subiect va duce până la doborârea guvernului actual.

În mod ironic, Lofven a pierdut lupta după ce a acceptat o măsură care trebuia să îndulcească relațiile cu opoziția

Ironia constă în faptul că premierul Stefan Lofven este în favoarea controlului asupra chiriilor. Coaliția sa a acceptat doar renunțarea la plafonul de chirie pentru blocuri nou-construite, pentru a-i mulțumi pe cei din opoziție și pentru a-și ajuta într-un fel guvernul minoritar.

Însă, acest lucru a dus social-democrații într-o situație de impas, pierzând aliații socialiști după o colaborare îndelungate. Plecarea socialiștilor din coaliție de săptămâna trecută a fost o piatră de căpătâi în moțiunea de cenzură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel