Guvernul polonez în exerciţiu a anunţat marţi că Bruxellesul a dat undă verde primei tranşe din fondurile de relansare destinate Poloniei, dar suspendate până acum pentru încălcări ale statului de drept, transmite AFP.
'Comisia Europeană a emis astăzi un aviz pozitiv cu privire la fondul de relansare revizuit (...) Polonia va primi în curând 20% din această sumă sub formă de avansuri, adică peste 5 miliarde de euro', a comunicat Ministerul pentru Politici Regionale. Decizia a fost anunţată de naţionaliştii populişti ai partidului Lege şi Justiţie (PiS), angajaţi de mult timp într-o confruntare cu Bruxellesul pe subiectul reformei controversate a sistemului de justiţie.
Potrivit ministerului polonez, deblocarea primei tranşe de fonduri UE 'nu va depinde de îndeplinirea de către Polonia a vreunei' condiţii din cele impuse anterior de Bruxelles. Ministerul nu a precizat data la care se aşteaptă să primească tranşa respectivă. Varşovia a indicat de asemenea că noul plan de cheltuieli aprobat de Bruxelles revizuieşte în creştere suma rezervată Poloniei, majorând-o de la circa 35,4 miliarde de euro la 59,8 miliarde sub formă de împrumuturi şi subvenţii.
Fondurile suplimentare vor fi puse la dispoziţia Poloniei în principal sub formă de împrumuturi cu dobândă mică, în sumă de 23 miliarde de euro, şi doar 2,7 miliarde vor veni sub formă de subvenţii nerambursabile. Comisia Europeană a afirmat că, prin alocarea de noi fonduri, dă 'un impuls tranziţiei ecologice în Polonia'. 'Planul modificat pune un accent puternic pe tranziţia ecologică, alocând 46,6% din fondurile disponibile unor măsuri care susţin obiectivele climatice', a declarat executivul UE într-un comunicat.
Polonia este pe cale să devină a 20-a cea mai mare economie la nivel global, depășind probabil Turcia, care se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii 24 de ani, potrivit previziunilor Fondului Monetar Internațional (FMI).
FMI estimează că până la sfârșitul anului 2023, PIB-ul Poloniei va depăși 860 de miliarde de dolari. Această creștere semnificativă este subliniată și mai mult de provocările economice actuale ale Turciei, inclusiv de o rată abruptă a inflației care ar putea face ca aceasta să scadă de pe locul 17 pe locul 21 în clasamentul economiilor globale, scrie RMX.
Cu doar un an în urmă, Banca Mondială a clasat Polonia pe locul 21 după PIB, iar paritatea puterii de cumpărare pe cap de locuitor era de aproape 36.800 de dolari, o creștere semnificativă de la 10.400 de dolari în 1989.
În ciuda pozițiilor fluctuante de-a lungul anilor, această avansare potențială este atribuită nu depășirii Elveției, aflată în prezent pe locul 20, ci datorită scăderii potențiale a Turciei de la poziția 17 la 21. Citește continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu