Data publicării:

Guvernul din China oferă recompense în numerar pentru raportarea celor care încalcă protocoalele COVID-19

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Noile directive COVID-19 din Shenzhen prevăd stimulente în numerar pentru raportarea persoanelor care încalcă protocoalele COVID-19, cum ar fi încălcarea carantinei.

Comitetul de Sănătate din Shenzhen a emis o notificare pe 6 ianuarie în care prevede noi stimulente pentru raportarea rezidenților care încalcă restricțiile COVID-19, principalele dintre acestea fiind plățile în numerar către informatorii care raportează încălcarea reglementărilor, după cum au menționat mai multe site-uri de știri din China.

Noile linii directoare au oferit stimulente în numerar pentru raportarea persoanelor care încalcă protocoalele stricte privind COVID-19, cum ar fi încălcarea cerințelor de carantină. De exemplu, dacă o persoană raportează pe cineva care este în prezent clasificat drept „galben” în sistemul de coduri de sănătate din China (adică trebuie să se izoleze timp de șapte zile din cauza contactului apropiat) și încalcă reglementările relevante, guvernul va plăti 300 de yuani ( aproximativ 200 RON) informatorului, conform anunțului.

Sistemul de coduri de sănătate din China este clasificat în trei culori: verde, galben și roșu. În timp ce verdele înseamnă că nu există restricții, un cod galben ar însemna că individul va trebui să se izoleze timp de șapte zile, în timp ce un cod roșu ar însemna că este necesară o perioadă de izolare de 14 zile. Codurile sunt atribuite pe baza transmiterii comunității și a contactelor apropiate.

Recompense de până la 6.500 de lei românești

„Prinderea” cu succes a unui contravenient galben ar aduce informatorului un premiu de 300 de yuani, în timp ce raportarea unui contravenient roșu primește un premiu de 500 de yuani (340 RON). Raportarea unui migrant ilegal ar aduce o primă și mai mare de 1.000 de yuani (680 RON), iar dacă acesta este pozitiv  COVID-19 la momentul în care a fost raportat, informatorul ar primi un bonus de 10.000 de yuani (6,800 de lei) în plus.

Alte considerații de numerar sunt luate în considerare pentru „acte meritorii” care împiedică transmiterea locală, se mai arată în document. În plus, dacă două persoane raportează același contravenient, primul informator are dreptul la premiul în bani.

Politicile au fost adoptate pentru prima dată în districtul Shangyu din provincia Zhejiang, în sud-estul Chinei, printr-o notificare similară, pe 2 ianuarie 2022, și de atunci au fost implementate în alte orașe chineze – în special în Shenzhen, unul dintre cele mai mari centre tehnologice din China și cele mai relevante orașe din punct de vedere economic.

Cel mai recent focar de COVID-19 din Shenzhen a fost izolat cu ajutorul măsurilor stricte de control al pandemiei, deoarece patru cazuri pozitive din oraș au dus la izolarea zonelor rezidențiale în care trăiesc cazurile pozitive și la urmărirea celor 12,5 milioane de locuitori ai orașului, potrivit la South China Morning Post.

În alte părți ale țării, cum ar fi orașele din provincia Guanxi din China centrală, cei care încalcă protocolul COVID-19 au fost puși să defileze în oraș îmbrăcați în combinezoane și au fost linșați public de forțele de ordine, scrie JPost.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel