Guvernul Cîţu, împrumuturi record. Chirieac, avertisment: "România este FALIMENTARĂ în acest moment"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Datoria publică a ajuns la aproape jumătate din PIB, anunţă România TV. Analistul Bogdan Chirieac avertizează că adevăratele efecte se vor vedea în câteva luni. 

"Ţara noastră nu a mai fost niciodată aşa îndatorată şi nici nu va mai fi. Acum e o spirală vicioasă din care nu îţi mai revii. România este falimentară în acest moment. Stăm în împrumuturile primite pentru că, slavă Domnului, suntem membri ai Uniunii Europene. Ce a făcut dl Cîţu cu banii nu reuşeşte să afle nimeni. Parlamentul l-a întrebat ce a făcut cu banii şi nu a reuşit să afle. Presupun că a plătit pensii şi salarii. 

Plânsul la care vor ajunge românii este urmarea votului democratic. O să vedeţi toate aceste lucruri în câteva luni de zile", a declarat Bogdan Chirieac la România TV.

Întrebat ce se poate face pentru a schimba starea de fapt, Bogdan Chirieac a reacţionat scurt. 

"Preşedintele Iohannis tocmai a spus că nu e momentul pentru remanieri, deci e mulţumit de această situaţie. Rămâne să consemnăm, există o cronică a acestor vremuri, cum există şi o cronică a epocii Băsescu. După acest vot să îşi asume lumea şi şobolanii din Capitală, şi toate. Toate astea nu au venit din cer, nu le-au adus tancurile sovietice, ci votul democratic exercitat de români. Nu se poate face nimic. Oamenii ăştia sunt puşi pe jaf, cu orice preţ şi totală iresponsabilitate pentru această ţară", a completat acesta.

PSD, solicitare clară pentru Cîţu 

Partidul Social Democrat i-a solicitat, vineri, premierului Florin Cîţu să respecte legea şi să prezinte în cel mai scurt timp un raport în care să arate pe ce a cheltuit banii împrumutaţi şi care este programul pentru reducerea datoriei publice. 

”Având în vedere că datoria guvernamentală a depăşit 50% din Produsul Intern Brut, PSD cere prim-ministrului Florin Vasile Cîţu să respecte legea şi să prezinte 'în cel mai scurt timp' un raport în care să arate pe ce a cheltuit banii împrumutaţi şi care este programul pentru reducerea datoriei publice! PSD atrage atenţia că nerespectarea acestei prevederi legale reprezintă o infracţiune de abuz în serviciu, care se pedepseşte conform legii penale.” Împrumuturile din luna iunie împreună cu cele 2,2 miliarde lei împrumutate ieri de Ministerul Finanţelor Publice au ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB raportat de Guvern la finalul lunii aprilie. În aceste condiţii, devine aplicabilă prevederea legală de la art. 13 alin. 2 lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, care obligă Guvernul să prezinte 'în cel mai scurt timp' un plan de reducere a datoriei”, se arată într-un comunicat al PSD.

Potrivit sursei citate, obligaţia de ”justificare a creşterii datoriei” ar fi trebuit îndeplinită de Ministerul Finanţelor încă din momentul în care aceasta a depăşit 45% din PIB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel