Data publicării:
Ghedem, rețeta veche armenească. Gustos și sățios!
Ghedemul este o rețetă veche de secole întregi, care nu poate decât să te cucerească. Iată cum se prepară.
Tiberiu Crudu este cel care a găsit rețeta și a publicat-o în monografia orașului Botoșani, în 1932.
„Ghedem se face dintr-un amestec de carne de oaie, vacă şi de porc. Carnea de oaie predomină, apoi cea de vacă şi la urmă cea de porc, din care nu se pune multă, pentru că-i dulce. După ce se aleg cărnurile se toacă împreună și se pune piper, zamă de usturoi, chimion şi se frământă până se face o alifie. După frământare aluatul cărnos se lasă o noapte ca să-şi ieie tot sarea şi mirosul.
A doua zi se umplu în fundacuri (n.r. – burdufuri) mai mari sau mai mici se dau cu sucitorul pentru a se lăţi şi se anină la svântat subt ştreaşine la umbra, nu la soare. Svântatul ţine o săptămână.. După svântare, fundacurile se pun la fum rece în pod unde ele tot fermentează puţin şi cresc. Se coboară din când în când şi se dau cu sucitorul. Uneori trec şi trei-patru luni până sunt gata", scrie Tiberiu Crudu, potrivit gastroart.ro.
Vezi și: Unt de raci. Rețeta veche românească de la 1846
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News