Data publicării:

Fitch menține ratingul și perspectiva stabilă asupra datoriei guvernamentale

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
România a primit o confirmare a ratingului suveran de la agenţia Fitch.

România a primit o confirmare a ratingului suveran de la agenţia Fitch, care a menţinut nota BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă, anunţă sâmbătă Ministerul Finanţelor, conform Agerpres.

Agenţia a luat această decizie pe baza statutului de membru al UE al României şi a beneficiilor pe care le aduce acesta pentru investiţii şi stabilitate macroeconomică, dar şi pe baza performanţei economice, sociale şi guvernamentale a ţării, care depăşeşte media ţărilor cu acelaşi rating (BBB), conform analizei agenţiei.

Ministrul Marcel Boloș, reacție

 

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a apreciat că decizia Fitch este o dovadă a eforturilor guvernamentale de a controla deficitul bugetar, de a stimula mediul de afaceri şi de a asigura o creştere economică durabilă. “Încrederea agenţiilor de rating ne oferă un cadru solid pentru a continua să dezvoltăm şi să implementăm politici fiscale responsabile şi proiecte de infrastructură care să sprijine creşterea pe termen lung. Priorităţile Ministerului Finanţelor rămân implementarea măsurilor care asigură consolidarea fiscal-bugetară şi a celor necesare asigurării unei creşteri economice sustenabile a României. Suntem hotărâţi să ne menţinem pe calea reformelor şi să continuăm să ne îmbunătăţim ratingul şi perspectiva economică în viitor”, a declarat ministrul.

Bazele evaluării făcute de Fitch

Fitch a luat în considerare atât capacitatea economică de adaptare a României în perioada recentă (2022 şi prima jumătate a anului 2023), cât şi situaţia politică stabilă din ţara noastră după finalul anului 2021. De asemenea, agenţia a subliniat nivelul stabil al datoriei publice a României şi tendinţa descendentă a inflaţiei.

Fitch estimează că economia României va creşte cu 2,9% în 2023 şi cu 3,2% în 2024, având în vedere fondurile europene semnificative de care va beneficia ţara noastră, atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Ratingul ar putea fi îmbunătățit dacă deficitul bugetar va fi micșorat

Agenţia menţionează că factorii care ar putea duce la o îmbunătăţire a ratingului sau a perspectivei sunt continuarea scăderii deficitului bugetar care ar conduce la o reducere consistentă a datoriei publice raportată la PIB pe termen mediu, precum şi consolidarea structurală a poziţiei contului curent prin scăderea îndatorării externe şi a riscurilor privind finanţarea externă.

În schimb, factorii care ar putea determina o scădere a ratingului sunt menţinerea unor deficite bugetare ridicate care ar duce la o creştere continuă a datoriei publice în raport cu PIB pe termen mediu, precum şi slăbirea semnificativă a rezervelor de lichiditate externă, ca urmare a persistenţei unor deficite de cont curent mari şi a diminuării intrărilor de capital extern, conform MF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel